BibTex RIS Cite

Hypericum perforatum L. Klonlarının Bazı Tarımsal ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Year 2010, Volume: 16 Issue: 4, 0 - , 05.12.2010

Abstract

Bu çalışma Bornova ekolojik koşullarında 2007 ve 2008 yıllarında 10 farklı Hypericum perforatum L. (Sarı Kantaron) klonunun bazı tarımsal ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme tek faktörlü Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmanın her iki yılında da ikişer biçim yapılmış, bitki boyu (cm), yeşil herba verimi (kg/da), drog herba verimi (kg/da), üst yeşil herba verimi (kg/da), üst drog herba verimi (kg/da) ve hypericin oranı (%) belirlenmiştir. İncelenen bu özelliklerde ilk yıla ait veriler ikinci yıla göre daha yüksek bulunmuştur. 2007 yılında yeşil herba verimi 160.4-2397.9 kg/da, üst yeşil herba verimi 70.9-1134.3 kg/da, üst drog herba verimi 22.7-517.0 kg/da arasında değişim gösterirken; 2008 yılında yeşil herba verimi 82.1-578.8 kg/da, üst yeşil herba verimi 10.5-339.0 kg/da, üst drog herba verimi 14.8-121.8 kg/da arasında bulunmuştur. Hypericin oranı ise her iki yılda da Topaz çeşidinde en yüksek olup ilk yıl %0.284, ikinci yıl %0.252 olarak saptanmıştır. Bu araştırmada 1, 7, 12 ve 16 nolu klonların yüksek verim ve kaliteli klonlar olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Anahtar Kelimeler: Hypericum perforatum L., hypericin, yeşil herba verimi, üst drog herba verimi

Year 2010, Volume: 16 Issue: 4, 0 - , 05.12.2010

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Sıdıka Ekren

Publication Date December 5, 2010
Submission Date September 2, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 16 Issue: 4

Cite

APA Ekren, S. (2010). Hypericum perforatum L. Klonlarının Bazı Tarımsal ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Journal of Agricultural Sciences, 16(4).

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).