Research Article
BibTex RIS Cite

Karacadağ Zom Koyununun Süt Bileşimi

Year 2017, Volume: 10 Issue: 1, 19 - 23, 19.02.2017

Abstract

Bu çalışma Diyarbakır ili Çınar ilçesi Karacadağ Bölgesinde
yetiştiriciliği yapılan Karacadağ Zom Koyunlarının süt bileşenlerinin
incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyali olarak Zom Koyunlarından
süt bileşimi açısından yaklaşık 70 baş koyunun sütü kullanılmıştır. İncelenen
koyunların süt bileşenleri açısından kuru madde, yağ, yağsız kuru madde, özgül
ağırlık, asitlik, protein, laktoz ve pH oranları sırasıyla % 16.8±0.19, 4.2±0.13,
12.4±0.10, 1.0388, 9.6 ±0.13, 4.6±0.04, 6.8±0.06, 6.8±0.01 bulunmuştur. Bu
çalışmanın sonucu olarak Karacadağ Zom Koyunlarının süt bileşenleri bakımından
diğer yerli koyun ırklarımız üzerinde yapılan araştırmalarda saptanan
özelliklerle uyumlu olduğu belirlenmiştir.

References

  • 1. Akçapınar H. (1984). Orta Anadolu'da Koyun Yetiştiriciliği ve Ekonomik Önemi. Selçuk Üniversitesi Vet. Fak. Dergisi. 51- 59.
  • 2. Sönmez R. (1973). Türkiye Koyunculuğunu Geliştirme ve Islahı Çalışmaları. Tübitak IV. Bilim Kongresi Tebliğleri. s.210. Ankara.
  • 3. Özcan L. (1990). Koyunculuk. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, s.376, Ankara.
  • 4.Karaca O, Akyüz N, Andiç S, Altın T. (2003). Karakaş Koyunlarının Süt Verim Özellikleri. Turk J. Vet. Anim. Sci. (27): 589-594.
  • 5.Tayar M. (2010). Süt ve Beslenmedeki Önemi. Süt ve Süt Hayvancılığı Kongresi. s.27-46, Bursa-Türkiye.
  • 6. Metin M. (1996). Süt Teknolojisi. 1.Bölüm: Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. E. Ü. Müh. Fak Yayınları. No:33. s. 633. E. Ü. Rektörlüğü Basımevi, Bornova-İzmir.
  • 7.Anonim (2000). TÜRK GIDA KODEKSİ. Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği. Tebliğ No: 2000/6.
  • 8.Kılıç A, Kılıç S. (1994). Yemleme ve Süt. s. 287. Bilgehan Basımevi, İzmir.
  • 9. Altın T, Çelikyürek H. (1996). Kalıntı Sütle Kuzu Büyütmenin Koyunların Süt Verimine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 6 (1): 173-184.
  • 10. Adam RC. (1974). Koyun Sütü. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No: 195. s. 66. İzmir.
  • 11.Akça N, Vural M.E, Karataş A, İpek P, Koncagül S, Bingöl M. (2012). Halk Elinde Yetiştirilen Karacadağ Zom Koyununun Döl ve Süt Verimi ile Büyüme, Gelişme ve Dış Yapı Özelliklerinin Belirlenmesi. Sonuç Raporu. TAGEM/ HAYSÜD/ 10/08/01/04, Diyarbakır.
  • 12. SPSS. (2013). Statistical Package for Social Sciences for Windows. SPSS Inc, Chicago, IL. USA.
  • 13. Eralp M. (1949). Akkaraman Koyunlarının Süt Verimleri ile Sütlerinin Terkibi ve Süt Yağlarının Fiziki ve Kimyevi Vasıfları, Ankara Üniversitesi Zir. Fak. Yayınları. No: 5. Ankara.
  • 14. Yalçın B.C, Aktaş G, (1969). Ergin İvesi ve Akkaraman Koyunlarının Konya Ereğlisi Şartlarındaki Performansları. Lalahan Zootekni Araşt. Enst. Dergisi. 9 (1-2): 1-13.
  • 15. Yarkın İ, Tuncel E, (1974). İvesi Koyunlarının Süt ve Diğer Verimlerine Ait Genetik Parametreler ve Genotipin Islahı Yolları, Ankara Üniversitesi Zir. Fak. Yayınları. No: 496. Ankara.
  • 16. Konar A, Akın S, Şahan N, Güven M. (1991). Laktasyon Döneminde İvesi Koyun Sütü Bileşimindeki Değişmeler. Doğa Türk Tar. ve Orm. Dergisi. 15 (4): 958-967.
  • 17. Yılmaz O, Çak B, Bolacalı M. (2011). Morkaraman Koyun Sütünün Kimyasal Bileşimine Laktasyon Evresi, Yaş, Doğum Tipi ve Beden Ağırlığının Etkisi. Kafkas Üniv. Vet. Fak. Dergisi. 17 (3): 383-386. 18. Doğan Ş, Aytekin İ, Boztepe S. (2013). Anadolu Merinosu Koyunlarında Meme Tipleri ile Meme Özellikleri, Süt Verimi Ve Bileşenleri Arasındaki İlişkiler. Tekirdağ Zir. Fak. Dergisi.10 (2): 58-69.
  • 19. Ocak E, Bingöl M, Gökdal Ö. (2009). Van Yöresinde Yetiştirilen Norduz Koyunlarının Süt Bileşimi ve Süt Verim Özellikleri, YYÜ Tar. Bil. Dergisi. 19 (2): 85-89.
  • 20. Kurt A, Ergin G, Kurdal E. (1975). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi İşletmesindeki İvesi Koyunlarının Sütlerinin Bileşimi ve Diğer Bazı Önemli Koyun Sütleri ile Karşılaştırılmaları, Atatürk Üniversitesi Zir. Fak. Dergisi. 6 (4): 21-43.
  • 21. Şahan N, Say D, Kaçar A. (2005). Laktasyon Dönemi Boyunca İvesi Koyun Sütlerinin Kimyasal ve Mineral Madde İçeriğindeki Değişmeler. Turk J. Vet. Anim. Sci. (29). 589-593.
  • 22. Kurt A, Ergin G. (1976). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi İşletmesindeki Merinos Koyunlarının Sütlerinin Bileşimleri ve Diğer Irkların Sütleri ile Karşılaştırılmaları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi. 7 (4): 79-101.
  • 23. Çimen M, Elmastaş M. (2006). Koyunlarda Farklı Laktasyon Başı Canlı Ağırlıklarının Süt Verimleri ve Kompozisyonları ile Kuzu Canlı Ağırlıklarına Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 23 (2): 69-72.
  • 24. Çelik Ş, Özdemir S. (2003). Morkaraman Irkı Koyun Sütlerinin Bazı Kimyasal ve Fizikokimyasal Parametrelerinin Laktasyon Boyunca Değişimi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi. 34 (3): 263-268.
  • 25. Sezenler T, Ceyhan A, Yüksel M.A, Koncagül S, Soysal D, Yıldırır M. (2014). Bandırma Koyununun Süt Verimi ve Süt Bileşenlerine Yıl, Laktasyon Sırası ve Doğum Tipinin Etkisi, Tarım Bil. Derg. 22 (1): 89-98.

The Milk Components of Karacadağ Zom Sheep

Year 2017, Volume: 10 Issue: 1, 19 - 23, 19.02.2017

Abstract

This study was conducted to investigate the milk components of Karacadağ Zom sheep which is bred in Karacadağ region of Çınar Town of Diyarbakır City. As animal material Zom sheeps, about 70 sheep was used for milk composition.  The milk components as total solids, milk fat, nonfat solid, specific gravity, titratable acidity, protein, lactose and pH were found as 16.8±0.19%, 4.2±0.13%, 12.4±0.10%, 1.0388, 9.6±0.13, 4.6±0.04%, 6.8±0.06, 6.8±0.01 respectively. As a result, it was determined that milk components of Zom sheeps were parallel to the traits described in other Turkish native sheeps breeds.

References

  • 1. Akçapınar H. (1984). Orta Anadolu'da Koyun Yetiştiriciliği ve Ekonomik Önemi. Selçuk Üniversitesi Vet. Fak. Dergisi. 51- 59.
  • 2. Sönmez R. (1973). Türkiye Koyunculuğunu Geliştirme ve Islahı Çalışmaları. Tübitak IV. Bilim Kongresi Tebliğleri. s.210. Ankara.
  • 3. Özcan L. (1990). Koyunculuk. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, s.376, Ankara.
  • 4.Karaca O, Akyüz N, Andiç S, Altın T. (2003). Karakaş Koyunlarının Süt Verim Özellikleri. Turk J. Vet. Anim. Sci. (27): 589-594.
  • 5.Tayar M. (2010). Süt ve Beslenmedeki Önemi. Süt ve Süt Hayvancılığı Kongresi. s.27-46, Bursa-Türkiye.
  • 6. Metin M. (1996). Süt Teknolojisi. 1.Bölüm: Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. E. Ü. Müh. Fak Yayınları. No:33. s. 633. E. Ü. Rektörlüğü Basımevi, Bornova-İzmir.
  • 7.Anonim (2000). TÜRK GIDA KODEKSİ. Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği. Tebliğ No: 2000/6.
  • 8.Kılıç A, Kılıç S. (1994). Yemleme ve Süt. s. 287. Bilgehan Basımevi, İzmir.
  • 9. Altın T, Çelikyürek H. (1996). Kalıntı Sütle Kuzu Büyütmenin Koyunların Süt Verimine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 6 (1): 173-184.
  • 10. Adam RC. (1974). Koyun Sütü. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No: 195. s. 66. İzmir.
  • 11.Akça N, Vural M.E, Karataş A, İpek P, Koncagül S, Bingöl M. (2012). Halk Elinde Yetiştirilen Karacadağ Zom Koyununun Döl ve Süt Verimi ile Büyüme, Gelişme ve Dış Yapı Özelliklerinin Belirlenmesi. Sonuç Raporu. TAGEM/ HAYSÜD/ 10/08/01/04, Diyarbakır.
  • 12. SPSS. (2013). Statistical Package for Social Sciences for Windows. SPSS Inc, Chicago, IL. USA.
  • 13. Eralp M. (1949). Akkaraman Koyunlarının Süt Verimleri ile Sütlerinin Terkibi ve Süt Yağlarının Fiziki ve Kimyevi Vasıfları, Ankara Üniversitesi Zir. Fak. Yayınları. No: 5. Ankara.
  • 14. Yalçın B.C, Aktaş G, (1969). Ergin İvesi ve Akkaraman Koyunlarının Konya Ereğlisi Şartlarındaki Performansları. Lalahan Zootekni Araşt. Enst. Dergisi. 9 (1-2): 1-13.
  • 15. Yarkın İ, Tuncel E, (1974). İvesi Koyunlarının Süt ve Diğer Verimlerine Ait Genetik Parametreler ve Genotipin Islahı Yolları, Ankara Üniversitesi Zir. Fak. Yayınları. No: 496. Ankara.
  • 16. Konar A, Akın S, Şahan N, Güven M. (1991). Laktasyon Döneminde İvesi Koyun Sütü Bileşimindeki Değişmeler. Doğa Türk Tar. ve Orm. Dergisi. 15 (4): 958-967.
  • 17. Yılmaz O, Çak B, Bolacalı M. (2011). Morkaraman Koyun Sütünün Kimyasal Bileşimine Laktasyon Evresi, Yaş, Doğum Tipi ve Beden Ağırlığının Etkisi. Kafkas Üniv. Vet. Fak. Dergisi. 17 (3): 383-386. 18. Doğan Ş, Aytekin İ, Boztepe S. (2013). Anadolu Merinosu Koyunlarında Meme Tipleri ile Meme Özellikleri, Süt Verimi Ve Bileşenleri Arasındaki İlişkiler. Tekirdağ Zir. Fak. Dergisi.10 (2): 58-69.
  • 19. Ocak E, Bingöl M, Gökdal Ö. (2009). Van Yöresinde Yetiştirilen Norduz Koyunlarının Süt Bileşimi ve Süt Verim Özellikleri, YYÜ Tar. Bil. Dergisi. 19 (2): 85-89.
  • 20. Kurt A, Ergin G, Kurdal E. (1975). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi İşletmesindeki İvesi Koyunlarının Sütlerinin Bileşimi ve Diğer Bazı Önemli Koyun Sütleri ile Karşılaştırılmaları, Atatürk Üniversitesi Zir. Fak. Dergisi. 6 (4): 21-43.
  • 21. Şahan N, Say D, Kaçar A. (2005). Laktasyon Dönemi Boyunca İvesi Koyun Sütlerinin Kimyasal ve Mineral Madde İçeriğindeki Değişmeler. Turk J. Vet. Anim. Sci. (29). 589-593.
  • 22. Kurt A, Ergin G. (1976). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi İşletmesindeki Merinos Koyunlarının Sütlerinin Bileşimleri ve Diğer Irkların Sütleri ile Karşılaştırılmaları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi. 7 (4): 79-101.
  • 23. Çimen M, Elmastaş M. (2006). Koyunlarda Farklı Laktasyon Başı Canlı Ağırlıklarının Süt Verimleri ve Kompozisyonları ile Kuzu Canlı Ağırlıklarına Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 23 (2): 69-72.
  • 24. Çelik Ş, Özdemir S. (2003). Morkaraman Irkı Koyun Sütlerinin Bazı Kimyasal ve Fizikokimyasal Parametrelerinin Laktasyon Boyunca Değişimi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi. 34 (3): 263-268.
  • 25. Sezenler T, Ceyhan A, Yüksel M.A, Koncagül S, Soysal D, Yıldırır M. (2014). Bandırma Koyununun Süt Verimi ve Süt Bileşenlerine Yıl, Laktasyon Sırası ve Doğum Tipinin Etkisi, Tarım Bil. Derg. 22 (1): 89-98.
There are 24 citations in total.

Details

Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Research
Authors

Nalan Akça This is me

Galip Bakır

Publication Date February 19, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 10 Issue: 1

Cite

APA Akça, N., & Bakır, G. (2017). Karacadağ Zom Koyununun Süt Bileşimi. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 10(1), 19-23.
AMA Akça N, Bakır G. Karacadağ Zom Koyununun Süt Bileşimi. Dicle Üniv Vet Fak Derg. February 2017;10(1):19-23.
Chicago Akça, Nalan, and Galip Bakır. “Karacadağ Zom Koyununun Süt Bileşimi”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 10, no. 1 (February 2017): 19-23.
EndNote Akça N, Bakır G (February 1, 2017) Karacadağ Zom Koyununun Süt Bileşimi. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 10 1 19–23.
IEEE N. Akça and G. Bakır, “Karacadağ Zom Koyununun Süt Bileşimi”, Dicle Üniv Vet Fak Derg, vol. 10, no. 1, pp. 19–23, 2017.
ISNAD Akça, Nalan - Bakır, Galip. “Karacadağ Zom Koyununun Süt Bileşimi”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 10/1 (February 2017), 19-23.
JAMA Akça N, Bakır G. Karacadağ Zom Koyununun Süt Bileşimi. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2017;10:19–23.
MLA Akça, Nalan and Galip Bakır. “Karacadağ Zom Koyununun Süt Bileşimi”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 1, 2017, pp. 19-23.
Vancouver Akça N, Bakır G. Karacadağ Zom Koyununun Süt Bileşimi. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2017;10(1):19-23.