Bu çalışmada, kimyasal bileşiminde %20.1-41.7
nişasta, %20.9-30.2 yağ, %10.6-20.2 şeker ve %5.1-15.1 düzeyinde ham lif
bulunan, yerbademinin (Cyperus
esculentus) (Chufa) tarımı ve mekanizasyonu açısından problemlerin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Bitkinin özellikle ürün yönetimi; toprak işleme, dikim, sulama,
gübreleme, tarımsal mücadele, bakım, hasat- harman, depolama ve değerlendirme
gibi faaliyetlerin yanı sıra taksonomisi ve botanik durumu ile ekonomik önemi
de irdelenmiştir. Dünyada birçok ülkede yerbademinin tarımı ülkelerin kendi
koşullarına göre mekanize olmuş, üretimi bilinçli bir şekilde yapılabilmekte
iken Türkiye için yeni bir ürün olan yerbademinin üretimi istenen düzeyde
değildir. Özellikle hasat döneminde yoğun bir işgücüne ihtiyaç duyulması, iklim
ve toprak yapısına uygun gereksinim duyulan alet-ekipman ve makinaların
bulunmaması, yerbademi tarımının gelişmemesinde önemli bir dezavantaj olarak
söylenebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 24, 2018 |
Submission Date | October 23, 2017 |
Acceptance Date | December 24, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 2 |
Manuscript Submission