Sekonder metabolitlerin üretimi için alternatif bir teknik olan kallus kültürü, bir bitki doku kültürü yöntemidir. Bu çalışmada, endemik ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Edirne sümbülünden (Bellevalia edirnensis ÖZHATAY & MATHEW) elde edilen kallus dokusunun etanol ekstraktlarının anti-alzheimer ve anti-diyabetik aktivitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kallus indüksiyonu, tohumların % 20 çamaşır suyu ve % 70 etanol içerisinde sterilize edilmesiyle başladı. Ardından 7 g/L agar ve 30 g/L sükroz katkılı besiyerine ek olarak 3 farklı konsantrasyonda (Murashige ve Skogg) GA3 içeren MS besiyerinde kültüre edilerek elde edildi. Elde edilen kallusların Anti-Alzheimer aktivitesi spektrofotometrik bir yöntem olan Ellman yöntemi kullanılarak belirlendi. Anti-diyabetik aktiviteler, α-glukozidaz inhibisyon yöntemi kullanılarak belirlendi.
Callus culture, an alternative technique for the production of secondary metabolites, is a plant tissue culture method. In this study, it was aimed to determine the anti-alzheimer and anti-diabetic activity of ethanol extracts of callus tissue obtained from the Edirne hyacinth (Bellevalia edirnensis ÖZHATAY & MATHEW), which is endemic and is in danger of extinction. Callus induction started by sterilization of the seeds in 20% bleach and 70% ethanol. Following, it was achieved by culturing in MS medium containing (Murashige ve Skoog) GA3 in 3 different concentrations in addition to the medium supplemented with 7 g/L agar and 30 g/L sucrose. Anti-Alzheimer activity of the obtained calluses were determined using the Ellman method which is a spectrophotometric method. Anti-diabetic activities were determined using the α-glucosidase inhibition method. According to the results obtained, it was found that the callus culture of Bellevalia edirnensis ÖZHATAY & MATHEW showed moderate Anti-Alzheimer and Anti-diabetic activity.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Analytical Spectrometry, Analytical Chemistry (Other) |
Journal Section | Issue |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 9 Issue: 2 |