BibTex RIS Cite

-

Year 2013, Volume: 1 Issue: 1, 17 - 25, 01.06.2013

Abstract

Nowadays, antioxidants are commonly being used on food industry as food additives for many prepared food. They are lengthened the time of using food. Antioxidants protect lipid peroxidation chain reactions that can produce free radicals and lipid peroxides. Free radicals can be deactivated and scavenged by antioxidant compounds. The purpose of this study was to determine the antioxidant and antiradical capabilities of water extracts of Asphodelus Aestivus, that used commonly in Turkish traditional cookery. The hot and cold water extracts of Asphodelus Aestivus were evaluated for their radical scavenging activity by means of the DPPH (1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl) free radical scavenging assay. Also, reducing power activities of extracts were evaluated by means of FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) assay

References

  • Akkuş, İ., Serbest Radikaller ve Fizyopatolojik Etkileri, Mimoza Yayınları, Konya, 1995.
  • Sen, C.K., Packer, L., Hanninen, O., Handbook of oxidants and antioxidants in exercise. Elsevier Science B.V. 2000.
  • Aksoy, Y., Antioksidan mekanizmada glutatyonun rolü. T Klin Tıp Bilimleri, 22, 442-448, 2002.
  • Bursal, E., Kivi meyvesinin (Actinidia deliciosa) antioksidan ve antiradikal aktivitelerinin belirlenmesi, karbonik anhidraz enziminin saflaştırılması ve karakterizasyonu. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum, Türkiye, 2009.
  • Halliwel, B., Free radicals and antioxidants:a personel view.Nutritionel Review,52,253-265, 1994.
  • Halliwel, B., Antioxidant in human health and disease.Annual Review of Nutrition.16.33-50, 1996.
  • Bursal, E., Köksal, E., Gülçin, İ., Bilsel, G., Gören, A.C., Antioxidant activity and polyphenol content of cherry stem (Cerasus avium L.) determined by LC– MS/MS. Food Research International 51, 66-74, 2013.
  • Gülçin, İ., Şat, İ.G., Beydemir, Ş., Elmastaş, M., Küfrevioğlu, Ö.İ., Comparison of antioxidant activity of clove (Eugenia caryophylata Thunb) buds an lavender (Lavandula stoechas L.). Food Chemistry, 87, 393, 2004a.
  • Gülçin, İ., Mshvildadze, V., Gepdiremen, A., Elias, R., Antioxidant activity of saponins isolated from ivy: α-Hederin, hederasaponin-C, hederacolchiside-E and hederacolchiside F. Planta Medica, 70, 561-563, 2004b.
  • Gülçin, İ., Mshvildadze, V., Gepdiremen, A., Elias, R.. Antioxidant activity of saponins isolated from ivy: α-Hederin, hederasaponin-C, hederacolchiside-E and hederacolchiside F. Planta Medica, 70, 561-563, 2004a.
  • Gülçin, İ., Şat, İ.G., Beydemir, Ş., Küfrevioğlu, Ö.İ., Evaluation of the in vitro antioxidant properties of extracts of broccoli (Brassica oleracea L.), Italian Journal of Food Sciences, 16, 17-30, 2004b.
  • Oktay, M., Yıldırım, A., Bilaloğlu, V., Gülçin, İ., Antioxidant activity of different parts of ısgın (Rheum ribes L.). Asian Journal of Chemistry, 19, 3047-3055, 2007.
  • Köksal, E., Purification and characterisation of peroxidase from cauliflower (Brassica oleracea L.) and determination of their antioxidant and antiradical activities. PhD Thesis, Atatürk University, Erzurum, Turkey, 2007.
  • Elmastaş, M., Gülçin, İ., Öztürk, L., Gökçe, İ., Investigation of antioxidant properties of spearmint (Mentha spicata L.). Asian Journal of Chemistry, 17, 137-148, 2005.
  • Elmastas, M., Türkekul, İ., Öztürk, L., Gülçin, İ., Işıldak, Ö., Aboul Enein, H.Y., The antioxidant activity of two wild edible mushrooms (Morchella vulgaris and Morchella esculanta). Combinatorial Chemistry and High ThroughputScreening, 6, 443-448, 2006.
  • Guerrero, J.L., Fuentes, M.M., Nutrient composition and antioxidant activity of eight tomato (Lycopersicon esculentum) varieties. Journal of Food Composition and Analysis, 22, 123-129, 2008.
  • Gülçin, İ., Oktay, M., Kireçci, E., Küfrevioğlu, Ö.İ., Screening of antioxidant and antimicrobial activities of anise (Pimpinella anisum L.) seed extracts. Food Chemistry, 83, 371-382, 2003.
  • Baytop, T., Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi,Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul, 1999.
  • Peksel, A., İmamoğlu, S., Antioxidative propeties of exracts from Asphodelus aestivus brot (Liliaceae), Annals of Nutrition and Metabolism, 55:596-596, 2009.

ÇİRİŞ OTUNUN (Asphodelus aestivus)ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ

Year 2013, Volume: 1 Issue: 1, 17 - 25, 01.06.2013

Abstract

Günümüzde antioksidanların gıda endüstrisinde kullanımı oldukça yaygın olup tükettiğimiz hazır gıdaların çoğuna gıda katkı maddesi olarak eklenirler. Bunlar gıdaları bozulmaya karşı korumakta olup onların raf ömürlerini uzatmaktadır. Antioksidanlar lipid peroksidasyon zincir reaksiyonlarını engelleyerek serbest radikal ve lipit peroksidasyonunu önlerler. Serbest radikaller antioksidan moleküller tarafından giderilerek in aktif hale getirilirler. Bu çalışmanın amacı geleneksel Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan çiriş otu (Asphodelus aestivus) bitkisinin antioksidan etkisi araştırılmıştır. Çiriş otu sıcak ve soğuk su ekstrelerinin radikal giderme aktivitesi DPPH· (1,1-difenil- 2-pikril-hidrazil) serbest radikal giderme aktivitesi metoduna göre gerçekleştirildi. Ayrıca ekstrelerin potasyum ferriksiyanit indirgeme (FRAP) metodu ile toplam indirgeme kuvveti çalışıldı.

References

  • Akkuş, İ., Serbest Radikaller ve Fizyopatolojik Etkileri, Mimoza Yayınları, Konya, 1995.
  • Sen, C.K., Packer, L., Hanninen, O., Handbook of oxidants and antioxidants in exercise. Elsevier Science B.V. 2000.
  • Aksoy, Y., Antioksidan mekanizmada glutatyonun rolü. T Klin Tıp Bilimleri, 22, 442-448, 2002.
  • Bursal, E., Kivi meyvesinin (Actinidia deliciosa) antioksidan ve antiradikal aktivitelerinin belirlenmesi, karbonik anhidraz enziminin saflaştırılması ve karakterizasyonu. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum, Türkiye, 2009.
  • Halliwel, B., Free radicals and antioxidants:a personel view.Nutritionel Review,52,253-265, 1994.
  • Halliwel, B., Antioxidant in human health and disease.Annual Review of Nutrition.16.33-50, 1996.
  • Bursal, E., Köksal, E., Gülçin, İ., Bilsel, G., Gören, A.C., Antioxidant activity and polyphenol content of cherry stem (Cerasus avium L.) determined by LC– MS/MS. Food Research International 51, 66-74, 2013.
  • Gülçin, İ., Şat, İ.G., Beydemir, Ş., Elmastaş, M., Küfrevioğlu, Ö.İ., Comparison of antioxidant activity of clove (Eugenia caryophylata Thunb) buds an lavender (Lavandula stoechas L.). Food Chemistry, 87, 393, 2004a.
  • Gülçin, İ., Mshvildadze, V., Gepdiremen, A., Elias, R., Antioxidant activity of saponins isolated from ivy: α-Hederin, hederasaponin-C, hederacolchiside-E and hederacolchiside F. Planta Medica, 70, 561-563, 2004b.
  • Gülçin, İ., Mshvildadze, V., Gepdiremen, A., Elias, R.. Antioxidant activity of saponins isolated from ivy: α-Hederin, hederasaponin-C, hederacolchiside-E and hederacolchiside F. Planta Medica, 70, 561-563, 2004a.
  • Gülçin, İ., Şat, İ.G., Beydemir, Ş., Küfrevioğlu, Ö.İ., Evaluation of the in vitro antioxidant properties of extracts of broccoli (Brassica oleracea L.), Italian Journal of Food Sciences, 16, 17-30, 2004b.
  • Oktay, M., Yıldırım, A., Bilaloğlu, V., Gülçin, İ., Antioxidant activity of different parts of ısgın (Rheum ribes L.). Asian Journal of Chemistry, 19, 3047-3055, 2007.
  • Köksal, E., Purification and characterisation of peroxidase from cauliflower (Brassica oleracea L.) and determination of their antioxidant and antiradical activities. PhD Thesis, Atatürk University, Erzurum, Turkey, 2007.
  • Elmastaş, M., Gülçin, İ., Öztürk, L., Gökçe, İ., Investigation of antioxidant properties of spearmint (Mentha spicata L.). Asian Journal of Chemistry, 17, 137-148, 2005.
  • Elmastas, M., Türkekul, İ., Öztürk, L., Gülçin, İ., Işıldak, Ö., Aboul Enein, H.Y., The antioxidant activity of two wild edible mushrooms (Morchella vulgaris and Morchella esculanta). Combinatorial Chemistry and High ThroughputScreening, 6, 443-448, 2006.
  • Guerrero, J.L., Fuentes, M.M., Nutrient composition and antioxidant activity of eight tomato (Lycopersicon esculentum) varieties. Journal of Food Composition and Analysis, 22, 123-129, 2008.
  • Gülçin, İ., Oktay, M., Kireçci, E., Küfrevioğlu, Ö.İ., Screening of antioxidant and antimicrobial activities of anise (Pimpinella anisum L.) seed extracts. Food Chemistry, 83, 371-382, 2003.
  • Baytop, T., Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi,Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul, 1999.
  • Peksel, A., İmamoğlu, S., Antioxidative propeties of exracts from Asphodelus aestivus brot (Liliaceae), Annals of Nutrition and Metabolism, 55:596-596, 2009.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Ercan Bursal

Esma Güzel This is me

Remzi Boğa This is me

Publication Date June 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Bursal, E., Güzel, E., & Boğa, R. (2013). ÇİRİŞ OTUNUN (Asphodelus aestivus)ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 1(1), 17-25. https://doi.org/10.18586/msufbd.01876
AMA Bursal E, Güzel E, Boğa R. ÇİRİŞ OTUNUN (Asphodelus aestivus)ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ. MAUN Fen Bil. Dergi. June 2013;1(1):17-25. doi:10.18586/msufbd.01876
Chicago Bursal, Ercan, Esma Güzel, and Remzi Boğa. “ÇİRİŞ OTUNUN (Asphodelus aestivus)ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ”. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 1, no. 1 (June 2013): 17-25. https://doi.org/10.18586/msufbd.01876.
EndNote Bursal E, Güzel E, Boğa R (June 1, 2013) ÇİRİŞ OTUNUN (Asphodelus aestivus)ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 1 1 17–25.
IEEE E. Bursal, E. Güzel, and R. Boğa, “ÇİRİŞ OTUNUN (Asphodelus aestivus)ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ”, MAUN Fen Bil. Dergi., vol. 1, no. 1, pp. 17–25, 2013, doi: 10.18586/msufbd.01876.
ISNAD Bursal, Ercan et al. “ÇİRİŞ OTUNUN (Asphodelus aestivus)ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ”. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 1/1 (June 2013), 17-25. https://doi.org/10.18586/msufbd.01876.
JAMA Bursal E, Güzel E, Boğa R. ÇİRİŞ OTUNUN (Asphodelus aestivus)ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ. MAUN Fen Bil. Dergi. 2013;1:17–25.
MLA Bursal, Ercan et al. “ÇİRİŞ OTUNUN (Asphodelus aestivus)ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ”. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 1, no. 1, 2013, pp. 17-25, doi:10.18586/msufbd.01876.
Vancouver Bursal E, Güzel E, Boğa R. ÇİRİŞ OTUNUN (Asphodelus aestivus)ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ. MAUN Fen Bil. Dergi. 2013;1(1):17-25.