Research Article
BibTex RIS Cite

Ham Manyezit Kekinin Farklı Fırınlarda Kurutulması ve Fırın Performanslarının Etüdü

Year 2018, Volume: 14 Issue: 14, 45 - 56, 21.09.2018

Abstract

Bu çalışmada, yüksek nem içerikli (%46) ve çok ince boyutlu (-38µm) ham manyezit numuneleri farklı tipteki fırınlarda kurutulmuş ve bu fırınların kurutma performansları ayrı ayrı ortaya konmuştur. Ayrıca, ürünlerin kalsinasyona uğrayıp-uğramadıklarının tespiti amacıyla yüzey sıcaklıkları bir infrared sıcaklık ölçerle ölçülmüştür. Kurutma deneylerinde, klasik elektrikli (rezistanslı) fırın, kısa dalga kızılötesi ışınlı halojen fırın ve mikrodalga fırın kullanılmış ve farklı kurutma sürelerinde (4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32 ve 36 dk) deneyler yapılmıştır. Deney sonuçlarına göre en hızlı kurutma yapan fırınlar sırasıyla, mikrodalga, halojen ve elektrikli fırındır. Belli bir nem giderim değeri için en fazla güç tüketen fırın ise klasik elektrikli fırındır. Halojen fırından elde edilen kuru ürünlerin yüzey sıcaklıkları ise diğer fırınlardan elde edilen ürün sıcaklıklarına göre daha yüksek bulunmuştur. En düşük ürün yüzey sıcaklık değerleri ise seçimli ısıtma yapması nedeniyle mikrodalga fırından elde edilmiştir. 

References

  • Aktaş, M., İlbaş, M.,Yalçın, A.,Şahin, M. 2013. Kızılötesi ışınımlı bir kurutucuda kurutma davranışlarının deneysel incelenmesi, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 28 (4), 767-775.
  • İpekoğlu, Ü., Polat, H., 2014. Susuzlandırma, Cevher Hazırlama El Kitabı,YMGV Yayını, Bölüm 16, 335-370.
  • Hacıfazlıoğlu, 2017. Comparison of Efficiencies of Microwave and Conventional Electric Ovens in the Drying of Slime-Coal Agglomerates", International Journal of Coal Preparation and Utilization, 37, 169-178.
  • Karthikeyan, M., Zhonghua, W. , Mujumdar A.S., 2009. Low-Rank Coal Drying Technologies—Current Status and New Developments, Drying Technology, 27, 403–415.
  • Kowalski S. J. And Rajewska,K. 2009. Convective Drying Enhanced with Microwave and Infrared Radiation, Drying Technology, 27:7-8, 878-887.
  • Meda, V., Orsat, V., Raghavan, V. 2017. Microwave heating and the dielectric properties of foods, The Microwave Processing of Foods (Second Edition) A volume in Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 23–43.
  • Riadh, M.H., Siti Anom Binti Ahmad, Mohd Hamiruce Marhaban & Azura Che Soh, 2015. Infrared Heating in Food Drying: An Overview, Drying Technology, 33:3, 322-335.
  • Samanli, S., 2011. A comparison of the results obtained from grinding in a stirred media mill lignite coal samples treated with microwave and untreated samples, Fuel, 90 (2), 659-664.
  • Sahoo, B.K., De, S. ve Meikap, B.C., 2011. Improvement of grinding characteristics of indian coal by microwave pre-treatment, Fuel Processing Technology, 92 (10), pp.1920-1928.
  • Yıldız, N. 2014, Cevher Hazırlama ve Zenginleştirme, 2.Cilt, Ertem Basım Ltd. Şti. Ankara.
Year 2018, Volume: 14 Issue: 14, 45 - 56, 21.09.2018

Abstract

References

  • Aktaş, M., İlbaş, M.,Yalçın, A.,Şahin, M. 2013. Kızılötesi ışınımlı bir kurutucuda kurutma davranışlarının deneysel incelenmesi, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 28 (4), 767-775.
  • İpekoğlu, Ü., Polat, H., 2014. Susuzlandırma, Cevher Hazırlama El Kitabı,YMGV Yayını, Bölüm 16, 335-370.
  • Hacıfazlıoğlu, 2017. Comparison of Efficiencies of Microwave and Conventional Electric Ovens in the Drying of Slime-Coal Agglomerates", International Journal of Coal Preparation and Utilization, 37, 169-178.
  • Karthikeyan, M., Zhonghua, W. , Mujumdar A.S., 2009. Low-Rank Coal Drying Technologies—Current Status and New Developments, Drying Technology, 27, 403–415.
  • Kowalski S. J. And Rajewska,K. 2009. Convective Drying Enhanced with Microwave and Infrared Radiation, Drying Technology, 27:7-8, 878-887.
  • Meda, V., Orsat, V., Raghavan, V. 2017. Microwave heating and the dielectric properties of foods, The Microwave Processing of Foods (Second Edition) A volume in Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 23–43.
  • Riadh, M.H., Siti Anom Binti Ahmad, Mohd Hamiruce Marhaban & Azura Che Soh, 2015. Infrared Heating in Food Drying: An Overview, Drying Technology, 33:3, 322-335.
  • Samanli, S., 2011. A comparison of the results obtained from grinding in a stirred media mill lignite coal samples treated with microwave and untreated samples, Fuel, 90 (2), 659-664.
  • Sahoo, B.K., De, S. ve Meikap, B.C., 2011. Improvement of grinding characteristics of indian coal by microwave pre-treatment, Fuel Processing Technology, 92 (10), pp.1920-1928.
  • Yıldız, N. 2014, Cevher Hazırlama ve Zenginleştirme, 2.Cilt, Ertem Basım Ltd. Şti. Ankara.
There are 10 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Hasan Hacıfazlıoğlu

Yeşim Konuk This is me

Publication Date September 21, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 14 Issue: 14

Cite

APA Hacıfazlıoğlu, H., & Konuk, Y. (2018). Ham Manyezit Kekinin Farklı Fırınlarda Kurutulması ve Fırın Performanslarının Etüdü. MT Bilimsel, 14(14), 45-56.
AMA Hacıfazlıoğlu H, Konuk Y. Ham Manyezit Kekinin Farklı Fırınlarda Kurutulması ve Fırın Performanslarının Etüdü. MT Bilimsel. September 2018;14(14):45-56.
Chicago Hacıfazlıoğlu, Hasan, and Yeşim Konuk. “Ham Manyezit Kekinin Farklı Fırınlarda Kurutulması Ve Fırın Performanslarının Etüdü”. MT Bilimsel 14, no. 14 (September 2018): 45-56.
EndNote Hacıfazlıoğlu H, Konuk Y (September 1, 2018) Ham Manyezit Kekinin Farklı Fırınlarda Kurutulması ve Fırın Performanslarının Etüdü. MT Bilimsel 14 14 45–56.
IEEE H. Hacıfazlıoğlu and Y. Konuk, “Ham Manyezit Kekinin Farklı Fırınlarda Kurutulması ve Fırın Performanslarının Etüdü”, MT Bilimsel, vol. 14, no. 14, pp. 45–56, 2018.
ISNAD Hacıfazlıoğlu, Hasan - Konuk, Yeşim. “Ham Manyezit Kekinin Farklı Fırınlarda Kurutulması Ve Fırın Performanslarının Etüdü”. MT Bilimsel 14/14 (September 2018), 45-56.
JAMA Hacıfazlıoğlu H, Konuk Y. Ham Manyezit Kekinin Farklı Fırınlarda Kurutulması ve Fırın Performanslarının Etüdü. MT Bilimsel. 2018;14:45–56.
MLA Hacıfazlıoğlu, Hasan and Yeşim Konuk. “Ham Manyezit Kekinin Farklı Fırınlarda Kurutulması Ve Fırın Performanslarının Etüdü”. MT Bilimsel, vol. 14, no. 14, 2018, pp. 45-56.
Vancouver Hacıfazlıoğlu H, Konuk Y. Ham Manyezit Kekinin Farklı Fırınlarda Kurutulması ve Fırın Performanslarının Etüdü. MT Bilimsel. 2018;14(14):45-56.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions.