Bakla bitkisi tarımsal özelliklerinin yanısıra L-DOPA içeriği nedeniyle dikkat çekici bir bitkidir. Bu çalışmada, 3 farklı hümik asit dozu (HA0: kontrol, HA1:2 lt da-1, HA2:6 lt da-1) ve azotlu gübre (5 kg da-1) uygulamasının Lara ve Maçka genotiplerinin bazı özellikleri ile çiçek, çiçekteki L-DOPA içeriğine etkisi araştırılmıştır. Deneme Samsun’da Şerit Parseller Deneme Deseninde bir yıl süre ile yürütülmüştür. Elde edilen bulgulara göre; HA uygulamaların istatistiki açıdan tanede amiloz içeriğine etkisi önemli bulunmuş olup diğer incelenen özelliklerde uygulamalardan elde edilen değerler kontrol değerlerinle benzer bulunmuştur. İncelenen birçok özellikte genotipler arasında istatistiki açıdan önemli farklılıklar olduğu tespit edilmiş; çiçek verimi ve çay suyuna geçen L-DOPA miktarının Maçka genotipinde daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
In addition to its agricultural characteristics, the faba bean plant is a remarkable plant due to its L-DOPA content. In this study, the effects of 3 different humic acid doses (HA0: control, HA1:2 l da-1, HA2:6 l da-1) and nitrogen fertilizer (5 kg da-1) treatments on some characteristics of Lara and Maçka genotypes and L-DOPA content in its flowers were investigated. The trial was carried out in the Strip Plots Trial Design in Samsun in one year. According to the findings, the effect of HA treatments on the amylose content in the seed was found to be statistically significant, and the values obtained from the treatments were equivalent to the control values in other examined properties. It has been determined that there are statistically significant differences between genotypes in many of the characteristics examined; It was determined that the flower yield and the amount of L-DOPA transferred to the tea water were higher in Maçka genotype.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Cereals and Legumes |
Journal Section | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Authors | |
Early Pub Date | June 30, 2023 |
Publication Date | July 4, 2023 |
Acceptance Date | February 27, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 38 Issue: 2 |