BibTex RIS Cite

Effects of Temperature Conditioning on Postharvest Chilling Injury of Fruits

Year 2016, Volume: 11 Issue: 2, 120 - 133, 01.09.2016

Abstract

Many tropical and subtropical crops are sensitive to low temperatures. When these crops
are kept at temperatures lower than 10-15°C but above the freezing point for a certain period, chilling
injury occurs. Tissue strength of fruits decreases because normal metabolic processes are not
maintained at these temperatures. The dysfunction of cells, various physiological and biochemical
changes occur when chilling sensitive crops are subjected to chilling stress. The most common
symptoms of chilling injury are pitting, internal browning, core breakdown, soggy breakdown, soft
scald and abnormal ripening Fruits sensitive to chilling injury cannot benefit the full advantage of cold
storage due to this deteriorations. Many pre- and post-harvest techniques and chemicals have been
applied in these crops to reduce or delay the effects of chilling injury. There is not a single effective
method for all conditions or all crops. Different techniques are used to reduce the effects of chilling
injury for each species and variety even each case. One of the most widely used methods is
temperature conditioning by which different temperatures before or during storage could be applied.
Different temperatures conditioning are used for different fruits.

Meyvelerde Derim Sonrası Dönemde Görülen Üşüme Zararı Üzerine Sıcaklık Koşullandırmalarının Etkileri

Year 2016, Volume: 11 Issue: 2, 120 - 133, 01.09.2016

Abstract

Tropikal ve subtropikal orijinli bahçe ürünlerinin çoğu düşük sıcaklıklara hassastır. Bu ürünler belli bir süre 10-15°C’nin altında fakat donma noktasının üzerinde tutulduklarında üşüme zararı meydana gelmektedir. Bu üşüme sıcaklıklarında, normal metabolik süreçlerin yürütülememesinden dolayı dokuların dayanım güçleri azalmaktadır. Üşüme stresine maruz kalan üşümeye hassas ürünlerde çeşitli fizyolojik ve biyokimyasal değişimler ve hücrelerde fonksiyon bozuklukları meydana gelmektedir. En fazla karşılaşılan üşüme zararı belirtileri; beneklenme (pitting), iç kararması, öz kararması, yumuşak iç bozukluğu, yumuşak yanıklık ve olgunlaşma bozukluklarıdır. Bu bozulmalardan dolayı ürünlerin kalitelerinin daha uzun süre korunmasını sağlayan düşük sıcaklıkta depolama uygulamasından üşüme zararına hassas taze ürünler yeterince faydalanamamaktadır. Bu ürünlerde hasat öncesi ve sonrası birçok teknik ve kimyasal uygulanarak üşüme zararının etkilerinin azaltılması veya geciktirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Fakat tüm ürünler ve tüm koşullarda etkili bir tek yöntem bulunmamakta, her tür ve çeşit hatta her bir durum için ayrı ayrı üşüme zararınının etkilerinin azaltılması için teknikler kullanılmaktadır. En fazla kullanılan yöntemlerden biri de ürünlerin depolama öncesinde veya sırasında farklı sıcaklıkların uygulandığı sıcaklık koşullandırması yöntemidir. Farklı meyveler için farklı sıcaklık koşullandırmaları kullanılmaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA44SA49NU
Journal Section Research
Authors

Özgür Çalhan This is me

Mehmet Ali Koyuncu

Publication Date September 1, 2016
Submission Date September 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Çalhan, Ö., & Koyuncu, M. A. (2016). Meyvelerde Derim Sonrası Dönemde Görülen Üşüme Zararı Üzerine Sıcaklık Koşullandırmalarının Etkileri. Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2), 120-133.