Research Article
BibTex RIS Cite

Effects on Agricultural Characters of Application of Amino Acids in Kınalı Bean Cultivar

Year 2018, Volume: 32 Issue: 1, 43 - 49, 27.04.2018

Abstract

This research was made in Altınekin Town Konya City to determine effect of amino acid applications on some agricultural characteristics of Kınalı bean (Phaseolus vulgaris L.) during 2015 vegetation period. Field trial was set up according to “Randomized Blocks Design” by three replicates. As material, Kınalı bean variety was used. Trade mark “Amino total” was used as amino acid (AA) fertilizer by five doses; 0 (control), 150 cc da-1, 300 cc da-1, 600 cc da-1, 900 cc da-1and 1200 cc da-1, respectively. Analysis of variance showed that all the investigated characteristics were significant among the amino acid applications. Following values were detected; 60.67 (AA1 dose) - 89.33 cm (AA4 dose) for plant height, 19.00 (Control) - 30.00 (AA2 dose) total/plant for number of pod, 3.70 (AA2 and AA3 dose) - 4.53 (AA5 dose) for number of seed per pod, 71.00 (Control) - 110.97 (AA2 dose) for number of seed per plant, 34.29 (Control) - 40.26 g (AA5 dose) for one hundred seeds weight, 278.49 (Control) - 444.60 kg da-1 (AA2 dose) for seed yield, 23.25 % (Control) - 24.49 (AA5 dose) for protein ratio and 64.71 (Control) - 107.04 kg da-1 (AA2 dose) for protein yield, respectively. Results of the study implicated that amino acid applications had positive effects on seed yield and some agricultural characteristics of bean. In particular, application of amino acid-base of protein increased the protein ratio significantly. Therefore, 300 cc application dose of amino acid may enhance the seed yield and protein ratio.

Aminoasit Uygulamasının Kınalı Fasulye Çeşidinin Tarımsal Özellikleri Üzerine Etkileri

Year 2018, Volume: 32 Issue: 1, 43 - 49, 27.04.2018

Abstract

Bu araştırma, Kınalı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşidinde amino asit uygulamalarının tane verimi ile bazı tarımsal özellikler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2014 yılı vejetasyon döneminde Konya ili Altınekin ilçesinde yürütülmüştür. Araştırma, “Tesadüf Blokları Deneme Desenine” göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede materyal olarak Kınalı fasulye çeşidi kullanılmıştır. “Amino total” ticari ismi amino asit gübresi 0 (kontrol), 150 cc/da, 300 cc/da, 600 cc/da, 900 cc/da ve 1200 cc/da olmak üzere 5 farklı dozda uygulanmıştır. Varyans analizi sonuçlarına göre amino asit uygulamaları arasında araştırmada incelenen tüm özelliklerde farklılıklar istatistiki olarak önemli tespit edilmiştir. Deneme sonucunda amino asit uygulamalarına göre Kınalı fasulye çeşidinin bitki boyu 60.67 (AA1 dozu) ile 89.33 cm (AA4 dozu), bakla sayı 19.00 (Kontrol) ile 30.00 adet/bitki (AA2 dozu), baklada tane sayısı 3.70 (AA2 ve AA3 dozu) ile 4.53 adet (AA5 dozu), bitkide tane sayısı 71.00 (Kontrol) ile 110.97 adet (AA2 dozu), yüz tane ağırlığı 34.29 (Kontrol) ile 40.26 g (AA5 dozu), tane verimi 278.49 (Kontrol) ile 444.60 kg/da (AA2 dozu), protein oranı % 23.25 (Kontrol) ile 24.49 (AA5 dozu) ve protein verimi 64.71 (Kontrol) ile 107.04 kg/da (AA2 dozu) arasında değişim göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre amino asit uygulaması fasulye bitkisinde tane verimi ve bazı tarımsal özellikler üzerine etkilerinin olumlu olduğu tespit edilmiştir. Özellikle proteinin yapı taşı olan amino asit uygulaması protein oranını önemli derecede arttırmıştır. Buda bize dekara 300 cc amino asit uygulaması ile tane verimi ve protein oranının önemli derecede arttırılabileceğini göstermektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agronomy
Journal Section Research Article
Authors

Ahmet Kavasoğlu This is me

Ercan Ceyhan

Publication Date April 27, 2018
Submission Date November 29, 2017
Published in Issue Year 2018 Volume: 32 Issue: 1

Cite

EndNote Kavasoğlu A, Ceyhan E (April 1, 2018) Effects on Agricultural Characters of Application of Amino Acids in Kınalı Bean Cultivar. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 32 1 43–49.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).