Review
BibTex RIS Cite

Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler

Year 2022, Volume: 6 Issue: 2, 81 - 93, 29.12.2022
https://doi.org/10.47137/usufedbid.1126220

Abstract

Baklagiller içerdikleri mineraller, vitaminler, diyet lifler, protein ve karbonhidratlar gibi besinsel faktörler açısından önemlidir. Buna karşın baklagillerde tripsin ve kimotripsin, saponinler, fitik asit ve lektinler gibi antibesinsel faktörler de mevcuttur. Antibesinsel faktörler baklagillerin yarayışlılığını etkilemekte, beslenmede bazı olumsuzluklara sebep olmaktadır. Bu olumsuzlukları gidermek için suda bekletme, pişirme, çimlendirme gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler antibesinsel faktörlerin yarayışlı hale gelmesine sebep olmaktadır. Bu çalışmada yemeklik dane baklagiller bünyesinde yer alan besinsel ve antibesinsel faktörler ile antibesinsel faktörleri azaltmada kullanılan bazı yöntemlerden bahsedilmiştir.

References

  • 1. Gülümser A. Dünyada ve Türkiye’de Yemeklik Dane BaklagillerinDurumu. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(1):292-8.
  • 2. Pirhayati M, Soltanizadeh N, Kadivar M. Chemical and microstructural evaluation of ‘hard‐to‐cook’phenomenon in legumes (pinto bean and small‐type lentil). International journal of food science & technology. 2011;46(9):1884-90.
  • 3. Karmas E, Harris RS. Nutritional evaluation of food processing: Springer Science & Business Media; 2012.
  • 4. Aykroyd W, Doughty J. Legumes in human nutrition. Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO food and nutrition paper. 1982;20:1-152.

Some Nutrional and Antinutrional Factors in Legumes

Year 2022, Volume: 6 Issue: 2, 81 - 93, 29.12.2022
https://doi.org/10.47137/usufedbid.1126220

Abstract

Legumes are important in terms of nutrional factors such as minerals, vitamins, dietary fibers, protein and carbohydrates, on the other hand, there are antinutrional factors such as trypsin and chymotrypsin, saponins, phytic acid and lectins in legumes. Antinutrional factors affect the usefulness of legumes and cause some negativities in nutrition. To eliminate these negativities, methods such as soaking, cooking and germination are used. These methods cause antinutritional factors to become useful. In this study, nutrional and antinutrional factors in edible legumes and some methods used to reduce antinutrional factors will be mentioned.

References

  • 1. Gülümser A. Dünyada ve Türkiye’de Yemeklik Dane BaklagillerinDurumu. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(1):292-8.
  • 2. Pirhayati M, Soltanizadeh N, Kadivar M. Chemical and microstructural evaluation of ‘hard‐to‐cook’phenomenon in legumes (pinto bean and small‐type lentil). International journal of food science & technology. 2011;46(9):1884-90.
  • 3. Karmas E, Harris RS. Nutritional evaluation of food processing: Springer Science & Business Media; 2012.
  • 4. Aykroyd W, Doughty J. Legumes in human nutrition. Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO food and nutrition paper. 1982;20:1-152.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Review Article
Authors

Feride Öncan Sümer 0000-0002-6087-6966

Publication Date December 29, 2022
Submission Date June 5, 2022
Acceptance Date August 6, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 6 Issue: 2

Cite

APA Öncan Sümer, F. (2022). Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(2), 81-93. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1126220
AMA Öncan Sümer F. Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. December 2022;6(2):81-93. doi:10.47137/usufedbid.1126220
Chicago Öncan Sümer, Feride. “Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel Ve Antibesinsel Faktörler”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi 6, no. 2 (December 2022): 81-93. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1126220.
EndNote Öncan Sümer F (December 1, 2022) Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 6 2 81–93.
IEEE F. Öncan Sümer, “Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler”, Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 6, no. 2, pp. 81–93, 2022, doi: 10.47137/usufedbid.1126220.
ISNAD Öncan Sümer, Feride. “Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel Ve Antibesinsel Faktörler”. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 6/2 (December 2022), 81-93. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1126220.
JAMA Öncan Sümer F. Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2022;6:81–93.
MLA Öncan Sümer, Feride. “Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel Ve Antibesinsel Faktörler”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 6, no. 2, 2022, pp. 81-93, doi:10.47137/usufedbid.1126220.
Vancouver Öncan Sümer F. Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2022;6(2):81-93.