Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ANADOLU HALK KÜLTÜRÜ BAĞLAMINDA MÜZİK PRATİKLERİ (AFYONKARAHİSAR/İSCEHİSAR ALANYURT KÖYÜ ÖRNEĞİ)

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 11, 31 - 73, 01.12.2020

Öz

Bir kültürel sistemin tam anlamıyla anlaşılabilmesi, o kültürel sistemin bütün anlam ve değerlerinin ortaya çıkarılmasına bağlıdır. Bundan dolayıdır ki Anadolu halk kültürünün şekillenmesinde geçmişten günümüze kadar pek çok milletin, pek çok kültürün katkısı olmuştur. Anadolu’nun dünya coğrafyası üzerinde, Doğu ve Batı kültürlerinin tam ortasında kalışı ise bu etkileri diğer bölgelere oranla daha da artırmıştır. Böyle bir ortamda Alanyurt köyü ile alakalı herhangi bir çalışmaya rastlanmamış olması “Anadolu Halk Kültürü Bağlamında Müzik Pratikleri (İscehisar Alanyurt Köyü Örneği)” konusunu seçmemizin ilk önceliği olmuştur.
Alan araştırmasının belli başlı amaçları: geleneksel müzik pratiklerini ve âşık yaratmalarından olan tasavvufi halk müziği ritüellerinin yerel niteliklerinin yerinde izlenebilmesi, daha önceki araştırmalarda yapılan tespitlerden yola çıkarak ne gibi değişikliklere uğradığının anlaşılması ve varsa yeni pratiklerin derlenmesi olarak özetlenebilir.
Kaynak taramalarında ise AKÜ Merkez Kütüphanesi, YÖK’te bulunan tez çalışmaları, TRT nota arşivi ve çeşitli müzik firmalarınca yayınlanmış yerel ve bölgesel sanatçılara ait albüm kayıtları incelenmiştir. Tasavvufi halk müziği ile ilgili daha önce yayınlanmış kitap, makale ve araştırma yazılarının incelenerek inanç boyutuyla ilgili daha önce yapılan tespitler taranmıştır.
Sonuç olarak bütün bu araştırmalar neticesinde ritüellerin içerisinde yaşadığı Anadolu kültürü içerisindeki yeri tespit edilerek geçmiş kültürlerden günümüze taşıdığı özelliklere dikkat çekilmiş, bu sayede tarihsel süreç içerisinde Alanyurt köyünde yaşayan ve çeşitli sebeplerden (göç, ticaret, savaş vb.) dolayı Alanyurt köyü dışından gelen kültürel unsurların müzik pratiklerine ve inanç bağlamlı müziklerine yaptığı katkı ortaya çıkarılmıştır.

Teşekkür

Teşekkür eder kolaylıklar dilerim...

Kaynakça

  • Altınay, F.R. (2004). Cumhuriyet Döneminde Türk Halk Müziği (Kitaplar, Makaleler, Nota Yayınları). İzmir: Balçova Kaymakamlığı.
  • Artun, E. (2004). Halk Kültüründe Değişimin Topluma Etkisi ve Sonuçları. Halk Kültüründe Değişim Uluslararası Sempozyumu Bildirileri, Motif Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • Artun, E. (2004). Türk Halk Edebiyatına Giriş. İstanbul: Kitabevi Yayınları.
  • Artun, E. (2015). Anonim Türk Halk Edebiyatı Nazmı (2. Baskı). Adana: Karahan Kitabevi.
  • Bayar, M. (2003). Mermerin Tarih Yazdığı Şehir İscehisar. Konya: İscehisar Belediyesi Yayınları.
  • Boratav, P. N. (1992). 100 Soruda Türk Halk Edebiyatı. İstanbul: Gerçek Yayınevi.
  • Boratav, P.N. (1982). Folklor ve Edebiyat (2. cilt). İstanbul: Adam Yayınları.
  • Kayabaşı, O. A. (2013). Taşeli Yöresi Geçiş Dönemleri. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Köprülü, F. (1966). Edebiyat Araştırmaları. TTK yayınları. Ankara
  • Örnek, S.V. (2000). Türk Halk Bilimi (2). Ankara: Kültür Bakanlığı.
  • Pekşen, G. (2016). Tokat’ta Yaşayan Alevilerin Cem Ritüellerinde İcra Edilen Müzik Örnekleri. Alevilik-Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, cilt:- (Sayı:7), s:42-59.
  • Seçinti, M. S. (2014). Gaziantep İslahiye İlçesi Halk Kültüründe Geçiş Dönemleri (Doğum, Evlenme, Ölüm) (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). T.C. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili Ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı, Gaziantep
  • Yaşar, S. (2016). Diyarbakır Yöresi Türkmen Alevileri. Afyonkarahisar: Kocatepe Akademi Yayınları.
  • Yaşar, S. (2019). Sanat ve Müzik Ansiklopedisi-Afyonkarahisar Geleneksel Halk Müziği, C.3. Ankara: Uyum Ajans.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Çağhan Adar 0000-0002-6096-9054

Süleyman Arıkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA Adar, Ç., & Arıkan, S. (2020). ANADOLU HALK KÜLTÜRÜ BAĞLAMINDA MÜZİK PRATİKLERİ (AFYONKARAHİSAR/İSCEHİSAR ALANYURT KÖYÜ ÖRNEĞİ). Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(11), 31-73.