BibTex RIS Kaynak Göster

SPOR YÖNETİCİLERİNİN KURUM AMAÇ VE SORUNLARINA BAKIŞ AÇISI

Yıl 1999, Cilt: 3 Sayı: 4, 18 - 24, 01.12.1999

Öz

Araştırmacılar liderlerin/yöneticilerin organizasyonların misyonu dahilinde bulunan aktiviteleri desteklemelerini önermektedir (Feldman 1986, Bratt& Vidal 1998). Penson (1998) liderlere ve yöneticilere misyonları ve amaçları doğrultusunda örgütsel yapılarını ve örgüt çalışanlarını adapte etmelerini önermektedir. Açıkça ortaya konulmuş amaçlar ve buna göre seçilmiş personel, organizasyonun gücünü belirleyen faktördür. Türkiye’de spor kurumlarının amaçlarını yerine getirmede sorunlarla karşılaştığı bilinen bir gerçektir. Bu çalışmanın amacı spor organizasyonlarının amaçlarının belirlenmesi ve bu amaçlara ulaşmada karşılaşılan sorunların araştırılmasıdır. Araştırmaya Ankara’daki Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve Futbol Federasyonunundun tescilli 259 kulüpten görüşmeyi kabul eden 35 kulüp yöneticisi katılmıştır. Veriler yöneticilerle yapılan görüşmeler sonucu toplanmıştır. Niteliksel analiz teknikleri verilerin analizinde kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre devlet ve özel spor kuruluşlarının amaçları arasında farklılıklar ortaya konmuştur. Farklı branşlarda mücadele edebilmek için yeni tesislerin sağlanması, gençleri sportif faaliyetlere katılmaya cesaretlendirmek ve katılımcılar arasında sosyal ilişkileri sağlamak kamu spor yöneticilerinin kurum amaçlarını belirtmede kullandığı yaygın cevaplar olurken özel spor organizasyonlarının genel amaçları bireylerin fiziksel uygunluk seviyelerini artırmak, hayattan zevk almalarını sağlamak, sporu katılımcılar için bir yaşam tarzı haline getirmek olarak yöneticiler tarafından vurgulanmıştır. Öte yandan amaçlara ulaşmada da belirtilen sorunlar özel ve kamu spor kuruluşları arasında farklılık göstermiştir. Mali sorunlar amaca ulaşmada temel sorun olarak kamu yöneticilerinin en yaygın cevabı olurken özelde yöneticiler en çok çalışanların yetersiz ve tecrübesiz olmalarını temel sorun olarak belirtmişlerdir.

SPORT MENAGERS’ PERSPECTİVE TO ARMS AND PROBLEMS OF INSTİTUTİONS

Yıl 1999, Cilt: 3 Sayı: 4, 18 - 24, 01.12.1999

Öz

Researchers suggest that leaders/managers must support activities linked to the mission of the organization (Bratt & Vidal 1998, Feldman 1986). Penson (1998) have offered that managers and leaders adopt their staffing and organizational structure according to the mission and objectives. Clearly stated objectives and the chosen personal accordingly were the determinant factors for the strength of the organizations. It is a fact that sport organizations in Turkey face problems in reaching their pre-determined objectives. The purposes of this study were to identify the objectives of sport organizations, and to investigate problems in reaching this pre-determined objectives. 35 club managers who accepted to interview among 259 clubs from Football Federation and Youth and Sport General Assemble participated in this study. Data of the study were gathered by interviewing the selected sport organization’s managers. Qualitative analysis techniques were used to analyze the data. The results showed that there were differences between the objectives of private and public sport organizations. While providing new facilities to compete in different branches, encouraging youth to take part in sport activities, and providing a social interaction between members were common answers given by managers of the public organizations, it was emphasized increasing peoples’ fitness level, making enjoy people, and making sport and fitness a life style for members were the common objectives of private sport organizations. On the other hand there were also differences between public and private organizations’ problems in reaching the predetermined objectives. As financial problems were the main problems of managers in public sports organizations, the managers of private sport organization identified that insufficient and inexperienced staff were the main problems to reach objectives

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA69PC58JU
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Settar Koçak Bu kişi benim

Mehmet Karakılıç Bu kişi benim

Sema Alay

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1999
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 3 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Koçak, S., Karakılıç, M., & Alay, S. (1999). SPOR YÖNETİCİLERİNİN KURUM AMAÇ VE SORUNLARINA BAKIŞ AÇISI. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 3(4), 18-24.
AMA Koçak S, Karakılıç M, Alay S. SPOR YÖNETİCİLERİNİN KURUM AMAÇ VE SORUNLARINA BAKIŞ AÇISI. CBÜ BESBD. Aralık 1999;3(4):18-24.
Chicago Koçak, Settar, Mehmet Karakılıç, ve Sema Alay. “SPOR YÖNETİCİLERİNİN KURUM AMAÇ VE SORUNLARINA BAKIŞ AÇISI”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 3, sy. 4 (Aralık 1999): 18-24.
EndNote Koçak S, Karakılıç M, Alay S (01 Aralık 1999) SPOR YÖNETİCİLERİNİN KURUM AMAÇ VE SORUNLARINA BAKIŞ AÇISI. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 3 4 18–24.
IEEE S. Koçak, M. Karakılıç, ve S. Alay, “SPOR YÖNETİCİLERİNİN KURUM AMAÇ VE SORUNLARINA BAKIŞ AÇISI”, CBÜ BESBD, c. 3, sy. 4, ss. 18–24, 1999.
ISNAD Koçak, Settar vd. “SPOR YÖNETİCİLERİNİN KURUM AMAÇ VE SORUNLARINA BAKIŞ AÇISI”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 3/4 (Aralık 1999), 18-24.
JAMA Koçak S, Karakılıç M, Alay S. SPOR YÖNETİCİLERİNİN KURUM AMAÇ VE SORUNLARINA BAKIŞ AÇISI. CBÜ BESBD. 1999;3:18–24.
MLA Koçak, Settar vd. “SPOR YÖNETİCİLERİNİN KURUM AMAÇ VE SORUNLARINA BAKIŞ AÇISI”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 3, sy. 4, 1999, ss. 18-24.
Vancouver Koçak S, Karakılıç M, Alay S. SPOR YÖNETİCİLERİNİN KURUM AMAÇ VE SORUNLARINA BAKIŞ AÇISI. CBÜ BESBD. 1999;3(4):18-24.