Bu
çalışma, türün narenciye posalarının besin değerine ve metan üretimine etkisini
belirlemek için yürütülmüştür. Türün narenciye posalarının kompozisyonu, gaz
üretimi, metan üretimi, metabolik enerji içeriği ve organik madde sindirim
derecesi üzerinde önemli derecede etkisi vardır. Greyfurt posasının ham protein
içeriği diğer narenciye posalarının ham protein içeriğinden önemli derecede
yüksektir. Portakal ve mandalina posalarının NDF ve ADF içerikleri diğer
posalardan daha düşük bulunmuştur. Mandalina posasının metan üretimi limon ve
greyfurt posasının metan üretiminden daha yüksek bulunmuştur. Mandalina
posasının metabolik enerji içeriği limon posasının metabolik enerji içeriğinden
daha yüksek olasına rağmen mandalina posasının organik madde sindirim derecesi
limon ve greyfurt posalarının sindirim derecelerinden daha yüksek bulunmuştur.
Sonuç olarak, yüksek enerji ve organik madde sindirim derecesine sahip farklı
türlerden elde edilen narenciye posaları kaba yem olarak ruminant hayvanların
beslenmesinde önemli bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte narenciye
posaları ruminant rasyonlarına katılırken ham protein içeriklerinin göz önüne
alınması ve düşük protein içeriğinin telafi edilmesi için rasyonun protein
kaynakları ile zenginleştirilmesi gereklidir.
Narenciye posası besin değeri metabolik enerji organik madde sindirim derecesi
The experiment was carried out to determine the effect
of species on the nutritive value and methane production of citrus pulps.
Species had a significant effects (P<0.001) on the chemical composition, gas
production, methane production, metabolisable energy (ME) and organic matter
digestibility (OMD) of citrus pulps. Crude protein (CP) content of Citrus paradise was significantly
(P<0.001) higher than those of the other citrus species. Neutral detergent
fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) contents of Citrus sinensis and Citrus
reticulata were significantly (P<0.001) lower than the others. Methane
production from Citrus reticulata was
significantly (P<0.001) higher than those of Citrus limon and Citrus
paradise. The ME of pulp from Citrus
reticulata was significantly (P<0.001) higher than that of Citrus limon pulp whereas OMD of pulp
from Citrus reticulata was
significantly (P<0.001) higher than those of pulps from Citrus limon and Citrus
paradise. As conclusion, citrus pulps from different species have a high
potential as forage for ruminant animals since citrus pulps have high ME and
OMD. However, the CP contents of citrus pulps should be taken into
consideration and diets should be fortified with additional CP sources to
compensate for the low crude protein when citrus pulps are included into
ruminant diets.
Citrus pulp nutritive value metabolisable energy organic matter digestibility
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Kasım 2017 |
Gönderilme Tarihi | 11 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 58 Sayı: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.