BibTex RIS Kaynak Göster

Area Research on Perspection Level of Youth Congres and City Conceil of University Students: Examples of Kahramanmaraş and Hatay

Yıl 2015, Cilt: 11 Özel Sayı: 2, 6 - 29, 01.12.2015

Öz

Subject of participation process of youth to public or private sector is important for national and international institution and companies. Furthermore there are some projects by European Union and United Nations which are aim to provide participation of youth to decision process. In order to create common mind of cities and process able development in cities in our country there are some articles which are forecast that youth can take places in decision making process on governmental life and local life in city councils. These articles are based on City council regulation which is numbered as 26313 and Municipality laws which is numbered as 5393 as a part of Local agenda in Turkey as 21st program which is effective as of 1997.  In this scope, it is expected that city councils should provide and include youth in decision making process and create common mind with youth opinion. Based on article in city council’s regulation in order to create active role for youth in decision making process, city councils should make special congress (“youth congress”) for youth. However, it is observed that youth who are mostly university students, are not enough participated in city councils Works or they do not have any idea on city councils structure.in this scope, the purpose of this research is defining how participation of youth in decision making process is made on scope of Kahramanmaraş and Hatay examples, defining perspective of youth in city councils and youth congress, finding suggestion for missing points on participation of youth. While defining theoretical scope of research, documental resources which are counted as second data kind, multy resourceful reports will use.  On the process of proofing hypothesis, questionnaire will be used.  The universe of research will be students in license students who are educating in public administration of Mustafa Kemal University and Kahramanmaraş Sutçü Imam University. Data’s which will be covered as a result of questionnaire will be evaluated with Correlation t test, tujey test and variance analysis methods. On the process of data analysis, SPSS program will be used. 

Üniversite Öğrencilerinin Kent Konseyleri ve Gençlik Meclislerine Yönelik Algı Düzeyi Üzerine Bir Alan Araştırması: Kahramanmaraş Ve Hatay Örneği

Yıl 2015, Cilt: 11 Özel Sayı: 2, 6 - 29, 01.12.2015

Öz

Günümüz gençliğinin kamuda ya da özel sektörde katılım sürecine destek vermesi konusu hem ulusal hem de uluslararası birçok kurum ve kuruluş tarafından önemsenmektedir. Nitekim Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından gençlerin karar alma süreçlerine katılımının sağlanması için çeşitli projeler ve fonlar üretilmiştir. Ülkemizde de Kentlerde sürdürülebilir gelişmeyi ve kentsel ortak aklın oluşmasını sağlamak üzere 1997 yılından itibaren uygulanan Türkiye Yerel Gündem 21 Programı kapsamında 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak oluşturulan Kent Konseylerinde gençlerin toplumsal hayata ve yerel karar alma süreçlerine katılımını öngören çeşitli hükümler bulunmaktadır. Bu kapsamda Kent Konseylerinden beklenen gençlerin yerel karar alma süreçlerine katılımın sağlanarak görüş ve düşüncelerinin bu süreçlere dâhil edilmesi ve küresel ortak aklın oluşmasında gençlerin katkılarının sağlanmasıdır. Gençlerin karar alma süreçlerinde aktif rol alabilmeleri için Kent Konseyi yönetmeliğine dayanarak gençler için özel meclisler(Gençlik Meclisleri) oluşturulmuştur. Ancak kentteki genç nüfusun büyük bir çoğunluğunu oluşturan üniversite gençliğinin Kent Konseyi çalışmalarında yeteri kadar yer almadıkları ve hatta bazılarının Kent Konseyi gibi bir yapıdan haberdar olmadığı görülmektedir. Bu kapsamda araştırmanın amacı; Kahramanmaraş ve Hatay örnekleri kapsamında üniversite gençliğinin Kent Konseyi ve Gençlik Meclislerine algı düzeyini ve bakışını tespit ederek, bu yöndeki eksikliklere ilişkin önerilerde bulunmaktır. Araştırmanın teorik çerçevesi oluşturulurken ikincil veri türlerinden olan dokümantasyonel kaynaklardan, çok kaynaklı raporlardan faydalanılacaktır. Üniversite öğrencilerinin Kent Konseylerine ilişkin algı düzeyini ölçmek üzere anket çalışması yapılmıştır. Yapılan alan araştırmasının evreni Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nde okuyan kamu yönetimi bölümü öğrencilerinden oluşmuştur. Anket sonucunda elde edilen veriler yüzde analizi, bağımsız örneklem T testi, varyans (ANOVA) analizi yöntemleri kullanılarak değerlendirilecek olup, veri analiz sürecinde SPSS programından faydalanılmıştır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Arş.Gör. Aziz Belli Bu kişi benim

Arş.Gör. Abdullah Aydın

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 11 Özel Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Belli, A. A., & Aydın, A. A. (2015). Üniversite Öğrencilerinin Kent Konseyleri ve Gençlik Meclislerine Yönelik Algı Düzeyi Üzerine Bir Alan Araştırması: Kahramanmaraş Ve Hatay Örneği. Paradoks Ekonomi Sosyoloji Ve Politika Dergisi6-29.