Sosyal bir olay olan turizm çok sayıda alt alana ayrılmakta ve bunlardan biri de gastronomi turizmi olarak görülmektedir. Gastronomi turizmi, temeli yiyecek ve içeceklere dayanan turistik hareketlerin bütünüdür. Bu turizm tipi potansiyel ve önemini gün geçtikçe artırmaktadır. Bunda coğrafi işaretlerin payı vardır. Coğrafi işaretli ürün veya ürünleri bulunan kentler gastronomi turizmi açısında önemli bir avantaja sahiptir. Bu bilgiler ışığında bir çalışma gerçekleştirme girişiminde bulunulmuştur. Çalışmanın kapsamına Ağrı kenti dâhil edilmiştir. Geleneksel derleme tipinde bulunan bu çalışmanın amacı, gastronomi turizmi kapsamında Ağrı’nın coğrafi işaretli ürünlerini incelemektir. Çalışma, Ağrı’nın coğrafi işaretli ürünlerinin tanınması ve gastronomi turizmi bağlamında değerlendirilmesi yönünden önemlidir. Çalışmanın sonucunda Ağrı’nın; Ağrı geven balı, Ağrı haşıl yemeği, Ağrı yaprak döneri, Doğubayazıt abdigör köftesi olmak üzere toplamda dört adet coğrafi işaretli ürününün olduğu görülmüştür. Ağrı’nın coğrafi işaretli ürün sayısı azdır. Bu ürünlerin sayısının artırılması gastronomi turizmi açısından önem taşımaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 18 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 2 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 1 |