BibTex RIS Kaynak Göster

Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Dönüşümcü Liderlik Davranışlarına Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 3, - , 21.03.2016

Öz

Yöneticilerin kişilik özellikleri örgüt içerisindeki liderlik davranışlarını şekillendirmektedir. Bu çalışmada dönüşümcü liderlik davranışı gösteren yöneticilerin kişilik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği’nin Dönüşümcü Liderlik Boyutundan ve Beş Faktör Kişilik Modelinden yararlanarak bir anket formu oluşturulmuştur. Söz konusu anket 1 Mart – 15 Nisan 2014 döneminde kolayda örnekleme yöntemi ile işletme belgeli otel çalışanlarına uygulanmıştır. Anket uygulama dönemi sonunda 300 geçerli ankete ulaşılmıştır. Ölçeklerin geçerliliğini belirlemek için yapılan açıklayıcı faktör analizi sonucunda; orijinalinde dört alt boyuttan ve 20 maddeden oluşan dönüşümcü liderlik ölçeğinin tek bir boyuttan; orijinalinde beş boyuttan oluşan ve 25 maddeden oluşan beş faktörlü kişilik ölçeğinin i) deneyime açıklık ve sorumluluk, ii) uyumluluk, iii) duygusal denge ve iv)dışa dönüklük olmak üzere dört boyuttan ve 22 maddeden oluştuğu belirlenmiştir. Araştırma kapsamında önerilen hipotezlerin test edilmesi amacıyla yapılan çoklu regresyon analizi sonucunda yöneticilerin deneyime açıklık ve sorumluluk kişilik özelliklerinin dönüşümcü liderlik davranışlarını pozitif olarak etkilediği belirlenmiştir. Buna bağlı olarak çevresel ve durumsal koşullara göre dönüşümcü liderliğe ihtiyaç duyulan otel işletmelerinde deneyime açıklık ve sorumluluk kişilik özelliklerine sahip çalışanların hiyerarşide yönetici olarak konumlandırılmaları önerilebilir.

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 3, - , 21.03.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yılmaz Akgündüz

Ali Dalgıç

Anıl Kale

Halil Karakan

Yayımlanma Tarihi 21 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Akgündüz, Y., Dalgıç, A., Kale, A., Karakan, H. (2016). Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Dönüşümcü Liderlik Davranışlarına Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 7(3).
AMA Akgündüz Y, Dalgıç A, Kale A, Karakan H. Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Dönüşümcü Liderlik Davranışlarına Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. Mart 2016;7(3).
Chicago Akgündüz, Yılmaz, Ali Dalgıç, Anıl Kale, ve Halil Karakan. “Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Dönüşümcü Liderlik Davranışlarına Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7, sy. 3 (Mart 2016).
EndNote Akgündüz Y, Dalgıç A, Kale A, Karakan H (01 Mart 2016) Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Dönüşümcü Liderlik Davranışlarına Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7 3
IEEE Y. Akgündüz, A. Dalgıç, A. Kale, ve H. Karakan, “Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Dönüşümcü Liderlik Davranışlarına Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 3, 2016.
ISNAD Akgündüz, Yılmaz vd. “Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Dönüşümcü Liderlik Davranışlarına Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7/3 (Mart 2016).
JAMA Akgündüz Y, Dalgıç A, Kale A, Karakan H. Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Dönüşümcü Liderlik Davranışlarına Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7.
MLA Akgündüz, Yılmaz vd. “Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Dönüşümcü Liderlik Davranışlarına Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 3, 2016.
Vancouver Akgündüz Y, Dalgıç A, Kale A, Karakan H. Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Dönüşümcü Liderlik Davranışlarına Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7(3).