BibTex RIS Cite

Portakal Ağacı Yaprakları İle Viskon Kumaşların Boyanması

Year 2011, Volume: 4 Issue: 8, 0 - 0, 22.11.2011

Abstract

Viskon lifi giyimde yaygın olarak kullanılan rejenere selüloz liflerinden biridir. Viskonun renklendirilmesinde, reaktif boyar maddeler kullanılabilirler. Bundan farklı olarak bu çalışmada Türkiye'de Akdeniz ve Ege bölgelerinde genellikle yetişen portakal ağacı yaprakları doğal boya kaynağı olarak kullanılmıştır. Bu amaçla kurutulmuş ve öğütülmüş portakal ağacı yaprakları boyama banyosuna direk ilave edilerek doğal boyar madde olarak kullanılmıştır. Denemeler esnasında dört farklı mordan maddesi ve iki farklı mordanlama yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçların değerlendirilmeleri için boyanmış örneklerin renk verimlilikleri (K/S), CIE L*a*b*değerleri analiz edilmiş, örneklerin haslıkları da incelenmiştir. Sonuç olarak, portakal ağacı yapraklarının kullanımı ile viskon kumaşların renklendirilebileceği ve buesnada uygun çalışma koşulları ile genel olarak yeterli haslıkların elde edilebileceği bulunmuştur. Ayrıca farklı mordanlama maddeleri ve mordanlama yöntemleri ilefarklı renk tonlarının ve haslıkların elde edilebileceği de gözlemlenmiştir.

Year 2011, Volume: 4 Issue: 8, 0 - 0, 22.11.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Hüseyin BENLİ Yrd. Doç. Dr. Muhammed İbrahim Bahtiy

Publication Date November 22, 2011
Submission Date July 18, 2014
Published in Issue Year 2011 Volume: 4 Issue: 8

Cite

APA Yrd. Doç. Dr. Muhammed İbrahim Bahtiy, H. B. (2011). Portakal Ağacı Yaprakları İle Viskon Kumaşların Boyanması. Akdeniz Sanat, 4(8).

For the issue of Jaunary 2020, last date of submission is November 1. To this date, you can submit your papers via Dergipark.