BibTex RIS Cite

Bazı Organik Gübre Uygulamaları ile Kimyasal Gübre Uygulamasının Çilekte (Fragaria x ananassa L.) Meyvelerin Kimyasal İçerikleri Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 47 Issue: 2, 77 - 83, 06.01.2017

Abstract

ÖZET: Bu çalışma, 2010 ve 2011 yıllarında Erzurum şartlarında bazı organik gübre uygulamaları ile  kimyasal gübre uygulamsının çilekte meyvelerin kimyasal içerikleri üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması amacı ile Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait araştırma ve uygulama bahçesinde yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak organik şartlarda yetiştirilmiş Fern çilek çeşidine ait 1.sınıf frigo fideler kullanılmıştır. Deneme  tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 40 bitki olacak şekilde kurulmuştur. Araştırmada kimyasal gübre olarak ticari adı NPK (8-5-10Ec Fertilizer) olan sıvı gübre, organik gübre olarak ise Makro Crop, Stym 25, Biofarm, Mol sıvı organik sertifikalı ticari gübreler ile Çiftlik Gübresi Şerbeti tavsiye edilen dozları üzerinden fertigasyon usulü ile uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, SÇKM, toplam şeker ve vitamin C içeriği organik gübre uygulamalarında kimyasal gübre uygulamasına göre daha yüksek tespit edilmiştir. 2011 yılında en yüksek Vitamin C içeriği Biofarm organik gübre uygulamasında (126,67 mg/100 ml) belirlenmiş, en düşük değer ise kontrolden (72,53 mg/100 ml) alınmıştır. Kimyasal gübre uygulaması ile çilekte 97,67 mg/100 ml vitamin C içeriği saptanmıştır. Meyvelerdeki nitrit ve nitrat birikimi en fazla kimyasal uygulamadan elde edilirken, en düşük değer ise Stym 25 organik gübre uygulamasında belirlenmiştir.

 

Anahtar Kelimeler: Çilek, Organik yetiştiricilik, Erzurum

 

The Effects of Some Organic and Chemical Fertilizer Applications on Chemical Contents of Fruits in Strawberry (Fragaria x ananassa L.)

 

ABSTRACT: This study was undertaken to compare the effects of some organic fertilizers and chemical fertilizer applicatios of fruits in strawberry in Erzurum condition at research area of Horticulture Department of Agriculture Faculty of Ataturk University between 2010 and 2011. First class of Fern strawberry cultivar frigo seedlings which grown in organic condition were used as plantal materials in the experiment. The Experiment was conducted based on Completely Randomized Design arrangement with three replications and each replicate had 40 plants. In the study, NPK (8-5-10Ec Fertilizer) liquid chemical fertilizer for conventional growing, Makro Crop, Stym 25, Biofarm and Mol organic certificated commercial fertilizer and organic farmyard sweetened for organic growing were applied as fertigation in strawberry growing. According to research results, TSS, total sugar and vitamin C contents were higher in organic fertilizer application when comparing to conventional fertilizer. While the highest vitamin C content (126,67 mg/100 ml) was Biofarm organic fertilizer application, the lowest value was determined as (72,53 mg/100 ml) in control application in 2011. Conventional application had 97,67 mg/100 ml vitamin C content. The highest nitrite and nitrate contents were determined in chemical fertilizer application while the lowest value was reported in Stym 25 organic fertilizer.

 

Keywords: Strawberry, Organic growing, Erzurum

Year 2016, Volume: 47 Issue: 2, 77 - 83, 06.01.2017

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Gürsel Özkan

Muharrem Güleryüz This is me

Publication Date January 6, 2017
Published in Issue Year 2016 Volume: 47 Issue: 2

Cite

APA Özkan, G., & Güleryüz, M. (2017). Bazı Organik Gübre Uygulamaları ile Kimyasal Gübre Uygulamasının Çilekte (Fragaria x ananassa L.) Meyvelerin Kimyasal İçerikleri Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(2), 77-83.
AMA Özkan G, Güleryüz M. Bazı Organik Gübre Uygulamaları ile Kimyasal Gübre Uygulamasının Çilekte (Fragaria x ananassa L.) Meyvelerin Kimyasal İçerikleri Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2017;47(2):77-83.
Chicago Özkan, Gürsel, and Muharrem Güleryüz. “Bazı Organik Gübre Uygulamaları Ile Kimyasal Gübre Uygulamasının Çilekte (Fragaria X Ananassa L.) Meyvelerin Kimyasal İçerikleri Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47, no. 2 (January 2017): 77-83.
EndNote Özkan G, Güleryüz M (January 1, 2017) Bazı Organik Gübre Uygulamaları ile Kimyasal Gübre Uygulamasının Çilekte (Fragaria x ananassa L.) Meyvelerin Kimyasal İçerikleri Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47 2 77–83.
IEEE G. Özkan and M. Güleryüz, “Bazı Organik Gübre Uygulamaları ile Kimyasal Gübre Uygulamasının Çilekte (Fragaria x ananassa L.) Meyvelerin Kimyasal İçerikleri Üzerine Etkileri”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 47, no. 2, pp. 77–83, 2017.
ISNAD Özkan, Gürsel - Güleryüz, Muharrem. “Bazı Organik Gübre Uygulamaları Ile Kimyasal Gübre Uygulamasının Çilekte (Fragaria X Ananassa L.) Meyvelerin Kimyasal İçerikleri Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47/2 (January 2017), 77-83.
JAMA Özkan G, Güleryüz M. Bazı Organik Gübre Uygulamaları ile Kimyasal Gübre Uygulamasının Çilekte (Fragaria x ananassa L.) Meyvelerin Kimyasal İçerikleri Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;47:77–83.
MLA Özkan, Gürsel and Muharrem Güleryüz. “Bazı Organik Gübre Uygulamaları Ile Kimyasal Gübre Uygulamasının Çilekte (Fragaria X Ananassa L.) Meyvelerin Kimyasal İçerikleri Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 47, no. 2, 2017, pp. 77-83.
Vancouver Özkan G, Güleryüz M. Bazı Organik Gübre Uygulamaları ile Kimyasal Gübre Uygulamasının Çilekte (Fragaria x ananassa L.) Meyvelerin Kimyasal İçerikleri Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;47(2):77-83.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/