Tarımsal faaliyetlerde, kullanılan kimyasal pestisitlere alternatif organik ürünlere gün geçtikçe daha çok gereksinim duyulmaktadır. Bu alternatif potansiyelli ürünlerden odun sirkesi (OS, piroliz sıvı), organik atıklardan enerji ve Biyokömür (Biochar) gibi faydalı ürünlerle birlikte elde edildiği karbonizasyon işlemi sonucunda üretilmektedir. Bu çalışma, Broiler (etçil) tavuk yetiştiriciliği altlığı ve fındıkkabuklarından üretilmiş OS’ların zararlı badem yaprak arısı Cimbex quadrimaculata (Müller, 1766) (Hymenoptera: Cimbicidae)’na insektisidal etkilerini belirleme amacı ile yapılmıştır. Çalışma, Diyarbakır (Eğil ilçesi) ve Elâzığ (Keban ilçesi) illerinde bulunan birer badem alanında 2019-2021 üretim sezonlarında yürütülmüştür. OS karışımlı solüsyonlar (%1, 3, 5, 7, 10 ve 25), bulaşıklı badem bahçelerinde 7., 14. ve 21. günlerde darbe ve gözle kontrol yöntemleri ile belirlenmiştir. Elde edilen verilerin analizinde, Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Sonuç olarak; OS katkılı solüsyonların zararlı badem yaprak arısına karşı insektisidal etki gösterdiği ve larva sayısında ise en fazla düşüşün %10 ile %25’lik dozlarda gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bu sirkelerin daha detaylı çalışmalarla farklı lokasyonlarda denenmesi, iklimsel faktörler ve zararlının populasyon ekolojisine bağlı olarak detaylı biyoekolojik çalışmaların yapılması zararlı ile alternatif mücadele açısından önemlidir. Bu çalışmanın verileri, badem entegre zararlı yönetimi (IPM)çalışmaları için temel veriler içermektedir.
Alternatif kontrol Badem Cimbex quadrimaculata İnsektisidal etki Odun sirkesi (piroliz sıvı)
118O124
In agricultural activities, there is an increasing need for organic products as alternatives to chemical pesticides. Wood vinegar (WV, pyrolysis liquid) from these alternative potential products is produced as a result of the carbonization process in which it is obtained from organic wastes together with useful products such as energy and biochar. This study was carried out to determine the insecticidal effects of WVs produced from broiler chicken litter and nutshells on the harmful almond leaf wasp Cimbex quadrimaculata Müller, 1766 (Hymenoptera: Cimbicidae). The study was carried out in an almond orchard in Diyarbakır (Eğil district) and Elazığ (Keban district) in the 2019-2021 production seasons. WV mixed solutions (1%, 3%, 5%, 7%, 10% and 25%) were applied with a back sprayer at the beginning and end of leafing in contaminated almond orchards. The effects of the applications were determined by impact and visual control methods on the 1st, 7th, 14th and 21st. In the analysis of the obtained data, first of all, normality test was performed. In the analysis of the obtained data, the Kruskal-Wallis test was applied. In conclusion; It has been determined that WV-added solutions have a insecticidal effect against harmful almond leaf bees, and the highest decrease in the number of larvae occurs at doses of 10% to 25%. It is important to test these vinegars in different locations with more detailed studies and to conduct detailed bioecological studies depending on the climatic factors and population ecology of the pest in terms of alternative control of the pest. The data of this study contain basic data for almond integrated pest management (IPM) studies.
Alternative control Almond Cimbex quadrimaculata Insecticidal effect Wood vinegar (pyrolysis liquid)
TÜBİTAK
118O124
This study was carried out within the scope of the project titled “Research on the Development of Alternative Methods Using 8 Vegetal Origin Insecticides, Kaolin and Wood Vinegar Varieties Against Cimbex quadrimaculata Müller,1766 (Hymenoptera: Cimbicidae)" in almond fields in Diyarbakır and Elazığ Provinces. We would like to thank the TÜBİTAK project no. 118O124, the program project orientation and reporter team, and the Fırat University Engineering Faculty Bioengineering Department for providing financial support in the execution of the project.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Project Number | 118O124 |
Early Pub Date | March 25, 2024 |
Publication Date | March 25, 2024 |
Submission Date | June 6, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.