Research Article
BibTex RIS Cite

Güneş Enerjisi Destekli Düz Ve Hapsedici Yüzeyli Kurutma Fırınlarının Performanslarının Kivi Kurutarak Karşılaştırılması

Year 2018, , 723 - 729, 01.09.2018
https://doi.org/10.2339/politeknik.428011

Abstract

Bu çalışmada, düz ve hapsedici
yüzeyli emici plakalı kurutma fırınları tasarlanmış, imal edilmiş ve
performansları deneysel olarak karşılaştırılmıştır. Deneylerde kivi
kurutulmuştur. Kiviler, kabukları soyulduktan sonra 4 - 6 mm kalınlığında
dilimlenerek 100 g olacak şekilde deneye hazırlanmıştır. Kurutma sisteminde
kiviler başlangıç nem miktarından (0.83 g su/g yaş madde) son nem miktarına
(0.056 g su/g yaş madde) kadar kurutulmuştur. Deneyler, 2.5 – 3.0 ve 3.5 m/s
hava hızlarında gerçekleştirilmiştir. Yapılan deneylerde; düz yüzeyli kurutma
fırınının kurutma odası ortalama sıcaklığı 41.6 °C iken hapsedici yüzeyli
kurutma fırınının kurutma odası ortalama sıcaklığı 44.1 °C olarak tespit
edilmiştir. Üç farklı hız ile yapılan deneylerde; düz yüzeyli kurutma fırınında
kurutma süresi 390 dakika sürer iken hapsedici yüzeyli kurutma fırını ile
yapılan deneylerde; 2.5 m/s’de kurutma süresi 390 dakika, 3.0 m/s’de kurutma
süresi 360 dakika ve 3.5 m/s’de kurutma süresi 330 dakika sürmüştür. Hapsedici
yüzeyli kurutma fırını, düz yüzeyli kurutma fırınına göre ortalama 30 dakika
daha kısa sürede kurutma işlemini gerçekleştirdiği sonucuna varılmıştır.

References

  • [1] Kadayıfçılar, S., Gıda Teknolojisi Makineleri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Notu, Ankara, 143-153, 1982.
  • [2] Ceylan, İ., Doğan, H., Nem Kontrollü Kondenzasyonlu Kereste Kurutma Fırını, II. Ulusal Ege Enerji Sempozyumu ve Sergisi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya, 155-166, 2004.
  • [3] Mujumdar, A.S., Handbook of IndustrialDrying, MarcelDekkerInc., New York, USA, 28-32, 1987.
  • [4] Doğantan, Z.S., Tuncer, K., “Kahramanmaraş Kırmızı Biberinin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Saptanarak Doğal Koşullarda ve Plastik Örtü Altı Güneş Toplayıcılarıyla Kurutulması Üzerine Bir Araştırma”, Ç.Ü. Fen ve Mühendislik Fakültesi Dergisi, 1-18, Adana, 1988.
  • [5] Vagenas, G., Marinos–Kouris, D., “Drying Kinetics of Apricots”, Drying Technology, 9: 735 – 752, 1991.
  • [6] Kachru, R., Singh, K., “Drying Characteristics of Pretreated Gren Gram (Phaseolus Aureus) Drying”, Proceding of the 9th International Drying Symposium, B: 10931104, 1994.
  • [7] Madamba, P.S., Driscoll, R.H., Buckle, K.A., “The Thin–Layer Drying Characteristics of Garlic Slices”, Journal of Food Engineering, 29: 75 – 97, 1996.
  • [8] Sarsavadia, P.N., Sawhney , R.L., Pangavhane, D.R., Singh, S.P., “Drying Behaviour of Brined Onion Slices”, Journal of Food Engineering, 40: 219-226, 1999.
  • [9] Maskan, M., “Kinetics of Colour Change of Kiwi Fruits During Hot Air and Microwave Drying”, Journal of Food Engineering, 48: 169175, 2001.
  • [10] Akpınar, E.K., Biçer Y ., “Siklon Tipi Bir Kurutucuda Kabağın Kuruma Davranışının İncelenmesi”, G. Ü. Fen Bilimleri Dergisi, 16: 159-169, 2003.
  • [11] Velic, D., Planinic, M., Tomas, S., Bilic, M., “Influence of Airflow Velocity on Kinetics of Convection Apple Drying”, Journal of Food Engineering, 64: 97–102, 2004.
  • [12] Kaya, A., Aydın, O., Dinçer, İ., “Experimental and Numerical Investigation of Heat and Mass Transfer During Drying of Hayward Kiwi Fruits (Actinidia Deliciosa Planch)”, Journal of Food Engineering, 88: 323–330, 2008.
  • [13] Darıcı, S., Şen, S., “Kivi meyvesinin kurutulmasında kurutma havası hızının kurumaya etkisinin incelenmesi’’ X. Ulusal Tesisat Müh. Kongresi, İzmir, 13-16 Nisan 2011.
  • [14] Orikasa, T., Wu, L., Shiina, T., Tagawa A., “Drying Characteristics of Kiwifruit During Hot Air Drying”, J. of Food Eng., 85: 303-308, 2008.
  • [15] Aktaş, M., Kara M.Ç., “Güneş Enerjisi ve Isı Pompalı Kurutucuda Dilimlenmiş Kivi Kurutulması”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 28(4): 733-741, 2013.
  • [16] Aktaş, M., “Güneş Enerjisi ve Isı Pompası Destekli Bir Kurutucuda Kırmızıbiber Kurutulmasının Deneysel İncelenmesi”, Politeknik Dergisi, 13(1): 1-6, 2010.
  • [17] Ashrae Temel El Kitabı Bölüm 10, “Tarım ürünlerinin kurutulmasında ve depolanmasında göz önüne alınacak fizyolojik etkenler”, Tesisat Mühendisleri Derneği Teknik Yayınlar, 10: 5, (1993).
  • [18] ÖZDEMİR, M.B., ÖZKAYA, M.G., ”Ankara İli Şartlarında Düşey Tip Toprak Kaynaklı Isı Pompası Sisteminin Enerji ve Ekserji Analizi” , Politeknik Dergisi,18(4): 269-280, 2015.
  • [19] Yağcıoğlu, A., “Tarım Ürünleri Kurutma Tekniği”, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 536, İzmir, 1999.
  • [20] AOAC, “Official Methods of Analysis of The Association of Official Analytical Chemists”, 14th Ed., Arlington: Virginia, USA, 1984.
  • [21] Ochoa, M.R., Kesseler, A.G., Pirone, B.N., Marquez, C.A., DE Michelis, A., “Shrinkage During Convective Drying of Whole Rose Hip (Rosa Rubiginosa L.) Fruits”, Lebensmittel–Wissenschaft und Technologie, 35: 400–406, 2002.

Comparison Of Performances Of Solar Energy Assisted Drying Ovens With Flat And Incarcerating Surface For Kiwi Drying

Year 2018, , 723 - 729, 01.09.2018
https://doi.org/10.2339/politeknik.428011

Abstract

In this study, drying ovens including absorbent plates
with flat and repulsive surfaces were designed, manufactured and their
performances were compared experimentally.

Kiwi was dried in
experiments. The kiwi were prepared for the experiment after their shells were
stripped and then sliced to a thickness of 4 to 6 mm, as it will be 100 g.

In the drying
system, the kiwi was dried from the initial moisture content (0.83 g water / g
wet matter) to the final moisture content (0.056 g water / g wet matter).

Experiments were
performed at air velocities of 2.5 - 3.0 and 3.5 m / s.

In the
experiments, the average temperature of the drying chamber of the flat surface
drying oven was 41.6 °C, while the drying chamber of the incarcerating surface
drying oven was 44.1 °C.
In experiments conducted at three different velocities;
the drying time in the flat surface drying oven was 390 minutes. However, in
the experiments made with the incarcerating surface drying oven, drying time at
2.5 m / s, 3.0 m /s and 3.5 m/s air velocities were measured as 390, 360 and
330 minutes, respectively.
It is concluded that the incarcerating surface drying
oven performed an average of 30 minutes less drying time than the flat surface
drying oven.

References

  • [1] Kadayıfçılar, S., Gıda Teknolojisi Makineleri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Notu, Ankara, 143-153, 1982.
  • [2] Ceylan, İ., Doğan, H., Nem Kontrollü Kondenzasyonlu Kereste Kurutma Fırını, II. Ulusal Ege Enerji Sempozyumu ve Sergisi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya, 155-166, 2004.
  • [3] Mujumdar, A.S., Handbook of IndustrialDrying, MarcelDekkerInc., New York, USA, 28-32, 1987.
  • [4] Doğantan, Z.S., Tuncer, K., “Kahramanmaraş Kırmızı Biberinin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Saptanarak Doğal Koşullarda ve Plastik Örtü Altı Güneş Toplayıcılarıyla Kurutulması Üzerine Bir Araştırma”, Ç.Ü. Fen ve Mühendislik Fakültesi Dergisi, 1-18, Adana, 1988.
  • [5] Vagenas, G., Marinos–Kouris, D., “Drying Kinetics of Apricots”, Drying Technology, 9: 735 – 752, 1991.
  • [6] Kachru, R., Singh, K., “Drying Characteristics of Pretreated Gren Gram (Phaseolus Aureus) Drying”, Proceding of the 9th International Drying Symposium, B: 10931104, 1994.
  • [7] Madamba, P.S., Driscoll, R.H., Buckle, K.A., “The Thin–Layer Drying Characteristics of Garlic Slices”, Journal of Food Engineering, 29: 75 – 97, 1996.
  • [8] Sarsavadia, P.N., Sawhney , R.L., Pangavhane, D.R., Singh, S.P., “Drying Behaviour of Brined Onion Slices”, Journal of Food Engineering, 40: 219-226, 1999.
  • [9] Maskan, M., “Kinetics of Colour Change of Kiwi Fruits During Hot Air and Microwave Drying”, Journal of Food Engineering, 48: 169175, 2001.
  • [10] Akpınar, E.K., Biçer Y ., “Siklon Tipi Bir Kurutucuda Kabağın Kuruma Davranışının İncelenmesi”, G. Ü. Fen Bilimleri Dergisi, 16: 159-169, 2003.
  • [11] Velic, D., Planinic, M., Tomas, S., Bilic, M., “Influence of Airflow Velocity on Kinetics of Convection Apple Drying”, Journal of Food Engineering, 64: 97–102, 2004.
  • [12] Kaya, A., Aydın, O., Dinçer, İ., “Experimental and Numerical Investigation of Heat and Mass Transfer During Drying of Hayward Kiwi Fruits (Actinidia Deliciosa Planch)”, Journal of Food Engineering, 88: 323–330, 2008.
  • [13] Darıcı, S., Şen, S., “Kivi meyvesinin kurutulmasında kurutma havası hızının kurumaya etkisinin incelenmesi’’ X. Ulusal Tesisat Müh. Kongresi, İzmir, 13-16 Nisan 2011.
  • [14] Orikasa, T., Wu, L., Shiina, T., Tagawa A., “Drying Characteristics of Kiwifruit During Hot Air Drying”, J. of Food Eng., 85: 303-308, 2008.
  • [15] Aktaş, M., Kara M.Ç., “Güneş Enerjisi ve Isı Pompalı Kurutucuda Dilimlenmiş Kivi Kurutulması”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 28(4): 733-741, 2013.
  • [16] Aktaş, M., “Güneş Enerjisi ve Isı Pompası Destekli Bir Kurutucuda Kırmızıbiber Kurutulmasının Deneysel İncelenmesi”, Politeknik Dergisi, 13(1): 1-6, 2010.
  • [17] Ashrae Temel El Kitabı Bölüm 10, “Tarım ürünlerinin kurutulmasında ve depolanmasında göz önüne alınacak fizyolojik etkenler”, Tesisat Mühendisleri Derneği Teknik Yayınlar, 10: 5, (1993).
  • [18] ÖZDEMİR, M.B., ÖZKAYA, M.G., ”Ankara İli Şartlarında Düşey Tip Toprak Kaynaklı Isı Pompası Sisteminin Enerji ve Ekserji Analizi” , Politeknik Dergisi,18(4): 269-280, 2015.
  • [19] Yağcıoğlu, A., “Tarım Ürünleri Kurutma Tekniği”, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 536, İzmir, 1999.
  • [20] AOAC, “Official Methods of Analysis of The Association of Official Analytical Chemists”, 14th Ed., Arlington: Virginia, USA, 1984.
  • [21] Ochoa, M.R., Kesseler, A.G., Pirone, B.N., Marquez, C.A., DE Michelis, A., “Shrinkage During Convective Drying of Whole Rose Hip (Rosa Rubiginosa L.) Fruits”, Lebensmittel–Wissenschaft und Technologie, 35: 400–406, 2002.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Halil İbrahim Variyenli

Publication Date September 1, 2018
Submission Date January 29, 2018
Published in Issue Year 2018

Cite

APA Variyenli, H. İ. (2018). Güneş Enerjisi Destekli Düz Ve Hapsedici Yüzeyli Kurutma Fırınlarının Performanslarının Kivi Kurutarak Karşılaştırılması. Politeknik Dergisi, 21(3), 723-729. https://doi.org/10.2339/politeknik.428011
AMA Variyenli Hİ. Güneş Enerjisi Destekli Düz Ve Hapsedici Yüzeyli Kurutma Fırınlarının Performanslarının Kivi Kurutarak Karşılaştırılması. Politeknik Dergisi. September 2018;21(3):723-729. doi:10.2339/politeknik.428011
Chicago Variyenli, Halil İbrahim. “Güneş Enerjisi Destekli Düz Ve Hapsedici Yüzeyli Kurutma Fırınlarının Performanslarının Kivi Kurutarak Karşılaştırılması”. Politeknik Dergisi 21, no. 3 (September 2018): 723-29. https://doi.org/10.2339/politeknik.428011.
EndNote Variyenli Hİ (September 1, 2018) Güneş Enerjisi Destekli Düz Ve Hapsedici Yüzeyli Kurutma Fırınlarının Performanslarının Kivi Kurutarak Karşılaştırılması. Politeknik Dergisi 21 3 723–729.
IEEE H. İ. Variyenli, “Güneş Enerjisi Destekli Düz Ve Hapsedici Yüzeyli Kurutma Fırınlarının Performanslarının Kivi Kurutarak Karşılaştırılması”, Politeknik Dergisi, vol. 21, no. 3, pp. 723–729, 2018, doi: 10.2339/politeknik.428011.
ISNAD Variyenli, Halil İbrahim. “Güneş Enerjisi Destekli Düz Ve Hapsedici Yüzeyli Kurutma Fırınlarının Performanslarının Kivi Kurutarak Karşılaştırılması”. Politeknik Dergisi 21/3 (September 2018), 723-729. https://doi.org/10.2339/politeknik.428011.
JAMA Variyenli Hİ. Güneş Enerjisi Destekli Düz Ve Hapsedici Yüzeyli Kurutma Fırınlarının Performanslarının Kivi Kurutarak Karşılaştırılması. Politeknik Dergisi. 2018;21:723–729.
MLA Variyenli, Halil İbrahim. “Güneş Enerjisi Destekli Düz Ve Hapsedici Yüzeyli Kurutma Fırınlarının Performanslarının Kivi Kurutarak Karşılaştırılması”. Politeknik Dergisi, vol. 21, no. 3, 2018, pp. 723-9, doi:10.2339/politeknik.428011.
Vancouver Variyenli Hİ. Güneş Enerjisi Destekli Düz Ve Hapsedici Yüzeyli Kurutma Fırınlarının Performanslarının Kivi Kurutarak Karşılaştırılması. Politeknik Dergisi. 2018;21(3):723-9.
 
TARANDIĞIMIZ DİZİNLER (ABSTRACTING / INDEXING)
181341319013191 13189 13187 13188 18016 

download Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.